2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

NYT: Ukrajna félrevezeti az Egyesült Államokat a további támogatásokért

Az amerikai kormány jobb információkkal rendelkezik az Ukrajnában állomásozó orosz csapatokról, mint az ukrán erőkről – jelentette szerdán a The New York Times amerikai tisztviselőkre hivatkozva. Kijev titkolózik legnagyobb katonai támogatója előtt, sőt, valószínűleg félre is vezeti Washingtont, hogy megvédje az országba irányuló bőkezű amerikai katonai segélyek szállítását – állította a lap.

A NYT forrásai szerint az ukrán kormány “kevés titkos tájékoztatót vagy részletet ad az Egyesült Államoknak a hadműveleti terveikről”, miközben az amerikai hírszerzés kapacitása korlátozott az ukrajnai adatgyűjtésre, mert régóta csak Oroszországra összpontosít.

“Amikor az ukránokról volt szó, az Egyesült Államok a hírszerző szolgálatuk kiépítésén dolgozott, nem pedig a kormányuk elleni kémkedésen” – állította a jelentés. A hírszerzést megnehezítette az ukrajnai felhős időjárás, ami korlátozta a műholdak hatékonyságát az ukrán csapatok megfigyelésében.

“Ukrajna titkolózása arra kényszerítette az amerikai katonai és hírszerzési tisztviselőket, hogy megpróbálják megtudni, amit csak lehet, más, Ukrajnában működő országoktól, az ukránokkal folytatott kiképzésekből és [Volodimir] Zelenszkij ukrán elnök nyilvános nyilatkozataiból” – idézte forrásait a NYT.

Kijev titkolózása azzal a nyilvánvaló fenntartással jár, hogy minden katonai konfliktusban részt vevő nemzetet arra ösztönöz, hogy az erő képét sugározza, függetlenül a valós helyzettől.

Az ukrán tisztviselők “nem akarnak olyan információkat bemutatni, amelyek arra ösztönözhetik az Egyesült Államokat és más nyugati partnereit, hogy lassítsák a fegyverek áramlását” – írta a lap.

Beth Sanner, egy korábbi magas rangú hírszerzési tisztviselő kommentálta a rejtélyt, mondván, hogy az amerikai hírszerzés potenciális csapdát állít saját magának.

“Nem beszélünk arról, hogy Ukrajna képes lehet-e legyőzni [az oroszokat]. És úgy érzem, hogy egy újabb hírszerzési kudarcra készítjük fel magunkat azzal, hogy nem beszélünk erről nyilvánosan” – mondta a lapnak.

Oroszország február végén támadta meg a szomszédos államot, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki Donbassz köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...