2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

A duplájára nőtt az orosz-török kereskedelmi forgalom

Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter szerint áprilisban 100%-kal nőtt az Oroszország és Törökország közötti kétoldalú kereskedelem.

A miniszter a kereskedelem megugrását az Európát az elmúlt hónapokban sújtó válság miatt megugró energiaáraknak tulajdonította.

Cavusoglu elmondta, hogy Moszkva és Ankara “minden nyomás ellenére” tovább fokozta az együttműködést a gazdaság különböző ágazataiban, köztük az energetikában és a közlekedésben. Hozzátette, hogy a Turkish Airlines továbbra is közlekedik Oroszországba.

“Pozitív eredményeket látunk ebből a folyamatból” – mondta a miniszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval való találkozója előtt.

Márciusban Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, hogy Ankara el tudja fogadni a rubel használatát az Oroszországgal folytatott kereskedelemben. Ugyanakkor a Török Exportőrök Gyűlése szerint az orosz bankok SWIFT rendszerről történő lekapcsolás fellendítené a két ország közötti, nemzeti valutában történő kereskedelmet.

Oroszország Törökország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere. Az ország Törökországba irányuló legnagyobb exportcikkei olyan árucikkek, mint a finomított kőolaj, a nyersolaj és a búza. A két ország közötti kereskedelem az elmúlt években éves szinten mintegy 10%-kal nőtt.

Tavaly augusztusban a török kereskedelmi minisztérium közölte, hogy Ankara eltökélt szándéka, hogy az országok közötti kereskedelem teljes volumene elérje az évi 100 milliárd dollárt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS