2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

A duplájára nőtt az orosz-török kereskedelmi forgalom

Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter szerint áprilisban 100%-kal nőtt az Oroszország és Törökország közötti kétoldalú kereskedelem.

A miniszter a kereskedelem megugrását az Európát az elmúlt hónapokban sújtó válság miatt megugró energiaáraknak tulajdonította.

Cavusoglu elmondta, hogy Moszkva és Ankara “minden nyomás ellenére” tovább fokozta az együttműködést a gazdaság különböző ágazataiban, köztük az energetikában és a közlekedésben. Hozzátette, hogy a Turkish Airlines továbbra is közlekedik Oroszországba.

“Pozitív eredményeket látunk ebből a folyamatból” – mondta a miniszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval való találkozója előtt.

Márciusban Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, hogy Ankara el tudja fogadni a rubel használatát az Oroszországgal folytatott kereskedelemben. Ugyanakkor a Török Exportőrök Gyűlése szerint az orosz bankok SWIFT rendszerről történő lekapcsolás fellendítené a két ország közötti, nemzeti valutában történő kereskedelmet.

Oroszország Törökország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere. Az ország Törökországba irányuló legnagyobb exportcikkei olyan árucikkek, mint a finomított kőolaj, a nyersolaj és a búza. A két ország közötti kereskedelem az elmúlt években éves szinten mintegy 10%-kal nőtt.

Tavaly augusztusban a török kereskedelmi minisztérium közölte, hogy Ankara eltökélt szándéka, hogy az országok közötti kereskedelem teljes volumene elérje az évi 100 milliárd dollárt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó