2022, augusztus 13.
28.1 C
Budapest
27.4 C
Moszkva

NYT: megalázó csapás érte Bident

A The New York Times szerint Andres Manuel López Obrador mexikói és Jair Bolsonaro brazil elnök esetleges visszautasítása, hogy részt vegyen az Amerika-csúcstalálkozón Los Angelesben “megalázó csapást” mérne Joe Biden amerikai elnökre.

A cikk szerint az amerikai kormányzat az eseményt arra tervezte, hogy demonstrálja, hogy az Egyesült Államok ismét vezető szerepbe került a nyugati féltekén. A kiadvány megjegyzi, hogy ez [az elutasítás] komoly reputációs károkkal fenyegeti a Fehér Házat, és rávilágíthat Washington gyengeségére a régióban.

“Egyre több latin-amerikai és karibi államfő gondolkodik a bojkotton – köztük a régió két legnagyobb országának, Mexikónak és Brazíliának az elnöke. Ez megalázó csapással fenyegeti a Fehér Házat” – írta a kiadvány.

A lap rámutatott, hogy az Egyesült Államok korábban bejelentette, hogy Kuba, Venezuela és Nicaragua elnökei nem kapnak meghívást a csúcstalálkozóra. Ezt a döntést bírálta a mexikói elnök.

“Ha vannak kivételek, ha nem hívnak meg mindenkit, akkor a mexikói kormány küldöttsége elmegy, de én személyesen nem” – idézi Obradort a NYT.

Álláspontját Bolívia, Honduras és a karibi államcsoport vezetői is osztják.

A lap emellett kifejtette, hogy a Biden-kormányzat és a brazil elnök közötti problémák a Bolsonaro politikájának amerikai bírálatával függnek össze. A The New York Times szerint a dél-amerikai ország attól tarthat, hogy a csúcstalálkozót Washington arra használhatja fel, hogy nyomást gyakoroljon Brazíliára.

“Ma úgy tűnik, hogy Bolsonaro talán nem megy Los Angelesbe, és a csúcstalálkozó egyáltalán nem szerepel a napirendjén” – írja a kiadvány egy forrásra hivatkozva.

A NYT úgy véli, hogy Bolsonaro távolléte alááshatja az előrelépést az amerikai kormányzat számára fontos témákban: a demokrácia védelmében és az éghajlatváltozásban. Ha pedig a mexikói elnök nem vesz részt az eseményen, akkor sokkal nehezebb lesz a migrációs kérdésekkel foglalkozni – állítja a kiadvány.

Korábban Anatolij Antonov, az Egyesült Államok orosz nagykövete azt mondta, hogy Washington fenyegetésekkel próbálja rákényszeríteni a latin-amerikai országokat, hogy csatlakozzanak az oroszellenes szankciókhoz.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...