2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

NYT: megalázó csapás érte Bident

A The New York Times szerint Andres Manuel López Obrador mexikói és Jair Bolsonaro brazil elnök esetleges visszautasítása, hogy részt vegyen az Amerika-csúcstalálkozón Los Angelesben “megalázó csapást” mérne Joe Biden amerikai elnökre.

A cikk szerint az amerikai kormányzat az eseményt arra tervezte, hogy demonstrálja, hogy az Egyesült Államok ismét vezető szerepbe került a nyugati féltekén. A kiadvány megjegyzi, hogy ez [az elutasítás] komoly reputációs károkkal fenyegeti a Fehér Házat, és rávilágíthat Washington gyengeségére a régióban.

“Egyre több latin-amerikai és karibi államfő gondolkodik a bojkotton – köztük a régió két legnagyobb országának, Mexikónak és Brazíliának az elnöke. Ez megalázó csapással fenyegeti a Fehér Házat” – írta a kiadvány.

A lap rámutatott, hogy az Egyesült Államok korábban bejelentette, hogy Kuba, Venezuela és Nicaragua elnökei nem kapnak meghívást a csúcstalálkozóra. Ezt a döntést bírálta a mexikói elnök.

“Ha vannak kivételek, ha nem hívnak meg mindenkit, akkor a mexikói kormány küldöttsége elmegy, de én személyesen nem” – idézi Obradort a NYT.

Álláspontját Bolívia, Honduras és a karibi államcsoport vezetői is osztják.

A lap emellett kifejtette, hogy a Biden-kormányzat és a brazil elnök közötti problémák a Bolsonaro politikájának amerikai bírálatával függnek össze. A The New York Times szerint a dél-amerikai ország attól tarthat, hogy a csúcstalálkozót Washington arra használhatja fel, hogy nyomást gyakoroljon Brazíliára.

“Ma úgy tűnik, hogy Bolsonaro talán nem megy Los Angelesbe, és a csúcstalálkozó egyáltalán nem szerepel a napirendjén” – írja a kiadvány egy forrásra hivatkozva.

A NYT úgy véli, hogy Bolsonaro távolléte alááshatja az előrelépést az amerikai kormányzat számára fontos témákban: a demokrácia védelmében és az éghajlatváltozásban. Ha pedig a mexikói elnök nem vesz részt az eseményen, akkor sokkal nehezebb lesz a migrációs kérdésekkel foglalkozni – állítja a kiadvány.

Korábban Anatolij Antonov, az Egyesült Államok orosz nagykövete azt mondta, hogy Washington fenyegetésekkel próbálja rákényszeríteni a latin-amerikai országokat, hogy csatlakozzanak az oroszellenes szankciókhoz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó