2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Japán ausztrál atom-tengeralattjárókat állomásoztatna

Ausztrália atom-tengeralattjárók beszerzése kritikusan fontos a regionális biztonság szempontjából, és Japán kész felajánlani szakértelmét és létesítményeit – mondta az ország canberrai nagykövete hétfőn az “Advancing AUKUS” konferencián.

Az AUKUS egy háromoldalú biztonsági paktum Ausztrália (AU), az Egyesült Királyság(UK) és az Egyesült Államok (US) között.

Shingo Yamagami az Egyesült Államok mellett Japán legfontosabb katonai szövetségesének nevezte Ausztráliát.

A nagykövet, bár Kínát közvetlenül nem nevezte fenyegetésnek, azt mondta, hogy Tokió “frontállam, amely kihívást jelentő körülményekkel néz szembe a veszélyes délkelet-ázsiai szomszédságban”, és a canberrai Nemzeti Sajtóklubban megjelent hallgatóságnak elmagyarázta, miért “számít nekünk nagyon sokat az AUKUS”.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és az Egyesült Királyság még 2021-ben jelentette be az úgynevezett AUKUS biztonsági paktum létrehozását, amely előirányozza, hogy Canberrát hagyományos fegyverzetű és nukleáris meghajtású tengeralattjárókkal lássák el, jelentősen növelve ezzel haditengerészeti képességeit.

A múlt hónapban Ausztrália külön megállapodást írt alá Japánnal a biztonsági együttműködésük elmélyítéséről, beleértve a közös katonai kiképzést és a hírszerzési információk megosztását.

“Ezzel Ausztrália Japán legfontosabb védelmi és biztonsági szövetségévé vált… az Egyesült Államokon kívül” – mondta Yamagami nagykövet.

“A jövőben Japán is házigazdája lehet az ausztrál atom-tengeralattjáróknak” – mondta a nagykövet a Twitteren később megosztott megjegyzései szerint. “Japán hosszú évek óta házigazdája az amerikai haditengerészet nukleáris tengeralattjáróinak látogatásainak… Tehát már most is vannak intézkedések a fogadásukra, ha jönnének”.

“Japán együttműködése az AUKUSszal nagy lehetőségeket rejt magában… Az ilyen tengeralattjárók növelik a regionális elrettentő erőt” – tette hozzá.

Kína többször bírálta az AUKUS szövetséget, azzal érvelve, hogy annak projektjei súlyos kockázatot jelentenek a regionális stabilitásra és nukleáris biztonságra. Ezt a nézetet bizonyos mértékig Oroszország is osztotta. Augusztusban Szergej Sojgu védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az AUKUS “felrobbanthatja” az egész ázsiai-csendes-óceáni térséget, mivel a paktum “katonai-politikai szövetséggé” válhat.

Vasárnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az AUKUS-t hozta fel példaként arra, hogy Washington és szövetségesei megpróbálják militarizálni az ázsiai-csendes-óceáni térséget. Ezek a lépések nemcsak “nyilvánvalóan Kína megfékezésére” irányulnak, hanem “Oroszország ázsiai-csendes-óceáni érdekeinek is ellenállnak” – mondta a miniszter.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...