2023, november 30.
-1.1 C
Budapest
-1.5 C
Moszkva

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet – jelentette csütörtökön a New York Times című lap.

A cikk rámutat, hogy miközben az elmúlt hónapokban az egész térségben heves harcok folytak, és mind az ukrán, mind az orosz erők támadásokat hajtottak végre, a frontvonal nagyrészt változatlan maradt.

A helyzet viszonylag stabilnak bizonyult a több mint három hónapja tartó, sokat hangoztatott ukrán offenzíva ellenére. A kijevi tisztviselők a jól megerősített orosz védelmet, a kiterjedt aknamezőket és a nyugati fegyverszállítások késlekedését okolják az előrelépés elmaradásáért.

Az ellentámadás lelassulása az amerikai lap szerint “hatalmas kockázatokkal jár Ukrajna számára”.

“Ha valószínűtlennek tűnik az ország nagy területeinek visszafoglalása, a nyugati támogatás csökkenhet, akár a politikai akarat hiánya miatt, akár azért, mert nem hajlandóak több fegyvert adni” – figyelmeztet a jelentés.

Marina Miron, a londoni King’s College hadtudományokkal foglalkozó posztdoktori kutatója szerint Oroszország stratégiája Ukrajnában az, hogy

“hagyja, hogy az ukránok nekifussanak ezeknek a védelmi rendszereknek, minél többeket megöljenek, és minél több nyugati felszerelést semmisítsenek meg”.

Szeptember 12-én Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Kijev több mint 71 ezer katonát vesztett az ellentámadás kezdete óta, míg Szergej Sojgu védelmi miniszter a hét elején azt állította, hogy Ukrajna veszteségei csak ebben a hónapban több mint 17 ezer katonát tett ki.

Ukrajna ellentámadását az időjárási tényezők is veszélyeztethetik – folytatta a lap, hozzátéve, hogy a heves őszi esőzések szinte járhatatlanná tehetik a terepet a nyugatiak által szállított nehéz harckocsik, például az amerikai gyártmányú M1 Abramsok számára, amelyek a hét elején kezdtek el érkezni Ukrajnába.

A Kijevnek nyújtott nyugati támogatás csökkenésétől való félelem azután merült fel, hogy Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter elismerte, hogy bár országa mintegy 42 milliárd dollárnyi támogatást kapott a költségvetési hiány ellensúlyozására, “egyre kevesebben vannak azok, akik hajlandóak pénzt adni”.

Közben hétfőn a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby azt mondta, hogy az Egyesült Államok – Kijev fő támogatója – csak még “néhány hétig” tud katonai segítséget nyújtani Ukrajnának, hacsak az amerikai kongresszus nem hagy jóvá egy új finanszírozási törvényt.

Utalt Joe Biden amerikai elnök azon kérésére, hogy újabb 24 milliárd dolláros támogatást küldjön Ukrajnának, amely azonban akadályba ütközött a republikánusok részéről, akik többször is hangot adtak elszámoltathatósági aggályaiknak, miközben az amerikai vezetőt a stratégiai jövőkép hiánya miatt bírálták.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó