2024, március 3.
13.7 C
Budapest
0.9 C
Moszkva

NRK: rekordbevételre tett szert az egyik NATO-tagállam az ukrán válságból

Norvégia tavaly rekordösszegű olaj- és gázbevételre tett szert, miután az ukrajnai konfliktus miatt az energiaárak az egekbe szöktek – jelentette kedden az NRK televízió. A hír megerősítheti a sajtóértesüléseket, amely szerint a norvégok és az amerikaiak közösen robbantották fel az Északi Áramlat gázvezetéket.

A csatorna az NHH kutatóintézetre hivatkozva közölte, hogy Norvégia 2022-ben 334 milliárd korona (31,3 milliárd dollár) bevételre tett szert a földgázexportból, miközben az orosz vezetékes gázszállításokban jelentős fennakadások voltak.

“Úgy találjuk, hogy a szén ára és az orosz kínálat kiesése magyarázza a földgáz árának ingadozásának nagy részét 2022-ben” – írták az NHH kutatói.

A jelentés szerint ez a szám a norvég gázexportból származó bevételek 27%-át teszi ki 2022-ben, az Egyesült Királyságba irányuló szállítások nélkül. A jelentés jelezte, hogy 2022 rekordév lesz a norvég gázbevételek szempontjából.

“Ez egy őrülten magas szám” – idézte az NRK a norvég Zöld Párt vezetőjét, Arild Hermstadot.

“Elítélendő, hogy Norvégia hasznot húz mások szerencsétlenségéből. A kormány miatt kínos norvégnak lenni”.

A rendkívüli bevételek miatt egyes politikusok azzal vádolták Norvégiát, hogy “háborús haszonleső”, amit Oslo visszautasít.

Korábban Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságíró hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az amerikaiak a norvégok közreműködésével robbantotta fel az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat gázvezetékeket.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zelenszkij: a Nyugat politikai játszmái hátráltatják az Ukrajnának nyújtott segélyeket

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta országa nyugati támogatóit, amiért késlekednek a Kijev háborús erőfeszítéseit segítő pénzeszközök kiutalásával. A 60 milliárd dolláros amerikai katonai segélytörvény, amely...

Szijjártó: mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért

Mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szijjártó...

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...
spot_img

Videó