2023, március 24.
10.6 C
Budapest
7.5 C
Moszkva
Array

Növelnék a külföldi diákok arányát az orosz egyetemeken

Egyharmaddal növelnék a külföldi diákok arányát az oroszországi felsőoktatási intézményekben, ezzel is erősítve az oroszbarát elitet más országokban – írta az orosz sajtó pénteken. A javaslatot az oktatási minisztérium, a külügyminisztérium és a 80 országban orosz kulturális és tudományos központokat is működtető Roszszotrudnyicsesztvo nevű szervezet terjesztette be a kormánynak.

A határozattervezet a kormányzati internetes oldalon olvasható. A javaslathoz fűzött magyarázatban az úgynevezett puha erő hatékonyságának emelésével indokolták a kvóta növelését. Az angolul soft powernek nevezett fogalom egy ország nemzetközi befolyását alakító tényezőkre utal, így nyelvére és kultúrájára is, amelyek az adott országot a kívülállók számára vonzóvá, követendővé teszik.

A soft power elméletét Joseph S. Nye politikatudós, az amerikai Harvard egyetem volt dékánja dolgozta ki 1990-ben. A kvótaemelési javaslat készítői a külföldiek oroszországi oktatásának erősítésében olyan “oroszbarát nemzeti elitek” kialakításának lehetőségét látják, amelyek másoknál “sokkal hatékonyabban tudják képviselni hazájukban az orosz érdekeket, egyebek között a hosszú távúakat” – írta a Kommerszant című napilap.

Az orosz egyetemeken 15 ezerről 20 ezerre növelnék a külföldiek kvótáját. A jövő évre ez 206 millió rubel (1 rubel mintegy 5,4 forint) plusz költséget jelent az orosz államkasszának. 2019-re összesen 4,5 milliárd rubelt terveznek fordítani Oroszországban a “puha erő” fejlesztésére. “Nem lehet nem örülni annak, hogy a bonyolult nemzetközi helyzet ellenére egyre növekszik az érdeklődés a humán együttműködés iránt.

Erre a tanévre 160 országból 16 ezer jelentkezés érkezett, ezért kértük a kvóta emelését” – mondta el a Kommerszantnak Ljubov Glebova, a Roszszotrudnyicsesztvo vezetője. “Fontos számunkra, hogy a jó nevű (oroszországi) felsőoktatási intézmények diplomásai hazájukban ismert orvosok, üzletemberek, sőt miniszterek lesznek. Az ilyen ember mindig jól fog viszonyulni Oroszországhoz” – tette hozzá Glebova. A kormányrendelet tervezetének szövege szerint a külföldi diákok arányának növelése “hozzájárul az egy sor külföldi országgal elért szövetségesi kapcsolatok szintjének támogatásához”.

A Roszszotrudnyicsesztvo közlése szerint a megemelt kvótára Angola, Banglades, Bulgária, Brazília, Burundi, Venezuela, Vietnam, Németország, Zambia, Jordánia, Irán, Jemen, Palesztina, Szerbia, Szíria, Szomália, Szudán, Mongólia és Dél-Afrika is igényt tart. “Az egyetemi férőhelyek, illetve ösztöndíjak megadása a külföldi diákoknak minden kétséget kizárólag hozzájárul Oroszország nemzeti érdekeinek képviseletéhez, de ebben nincs semmi új, sem a volt Szovjetunió egykori gyakorlatához, sem a felsőoktatásban vezető szerepet betöltő országok jelenlegi politikájához képest – mondta a Kommerszantnak Szergej Jerofejev, a moszkvai Közgazdasági Főiskola rektorhelyettese.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó