2022, szeptember 25.
13.3 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Növelnék a külföldi diákok arányát az orosz egyetemeken

Egyharmaddal növelnék a külföldi diákok arányát az oroszországi felsőoktatási intézményekben, ezzel is erősítve az oroszbarát elitet más országokban – írta az orosz sajtó pénteken. A javaslatot az oktatási minisztérium, a külügyminisztérium és a 80 országban orosz kulturális és tudományos központokat is működtető Roszszotrudnyicsesztvo nevű szervezet terjesztette be a kormánynak.

A határozattervezet a kormányzati internetes oldalon olvasható. A javaslathoz fűzött magyarázatban az úgynevezett puha erő hatékonyságának emelésével indokolták a kvóta növelését. Az angolul soft powernek nevezett fogalom egy ország nemzetközi befolyását alakító tényezőkre utal, így nyelvére és kultúrájára is, amelyek az adott országot a kívülállók számára vonzóvá, követendővé teszik.

A soft power elméletét Joseph S. Nye politikatudós, az amerikai Harvard egyetem volt dékánja dolgozta ki 1990-ben. A kvótaemelési javaslat készítői a külföldiek oroszországi oktatásának erősítésében olyan “oroszbarát nemzeti elitek” kialakításának lehetőségét látják, amelyek másoknál “sokkal hatékonyabban tudják képviselni hazájukban az orosz érdekeket, egyebek között a hosszú távúakat” – írta a Kommerszant című napilap.

Az orosz egyetemeken 15 ezerről 20 ezerre növelnék a külföldiek kvótáját. A jövő évre ez 206 millió rubel (1 rubel mintegy 5,4 forint) plusz költséget jelent az orosz államkasszának. 2019-re összesen 4,5 milliárd rubelt terveznek fordítani Oroszországban a “puha erő” fejlesztésére. “Nem lehet nem örülni annak, hogy a bonyolult nemzetközi helyzet ellenére egyre növekszik az érdeklődés a humán együttműködés iránt.

Erre a tanévre 160 országból 16 ezer jelentkezés érkezett, ezért kértük a kvóta emelését” – mondta el a Kommerszantnak Ljubov Glebova, a Roszszotrudnyicsesztvo vezetője. “Fontos számunkra, hogy a jó nevű (oroszországi) felsőoktatási intézmények diplomásai hazájukban ismert orvosok, üzletemberek, sőt miniszterek lesznek. Az ilyen ember mindig jól fog viszonyulni Oroszországhoz” – tette hozzá Glebova. A kormányrendelet tervezetének szövege szerint a külföldi diákok arányának növelése “hozzájárul az egy sor külföldi országgal elért szövetségesi kapcsolatok szintjének támogatásához”.

A Roszszotrudnyicsesztvo közlése szerint a megemelt kvótára Angola, Banglades, Bulgária, Brazília, Burundi, Venezuela, Vietnam, Németország, Zambia, Jordánia, Irán, Jemen, Palesztina, Szerbia, Szíria, Szomália, Szudán, Mongólia és Dél-Afrika is igényt tart. “Az egyetemi férőhelyek, illetve ösztöndíjak megadása a külföldi diákoknak minden kétséget kizárólag hozzájárul Oroszország nemzeti érdekeinek képviseletéhez, de ebben nincs semmi új, sem a volt Szovjetunió egykori gyakorlatához, sem a felsőoktatásban vezető szerepet betöltő országok jelenlegi politikájához képest – mondta a Kommerszantnak Szergej Jerofejev, a moszkvai Közgazdasági Főiskola rektorhelyettese.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai rakétákhoz átalakított ukrán MiG-29-eseket lőttek le az orosz harci gépek

Orosz harci repülőgépek lelőttek két ukrán MiG-29-es harci gépet, amelyeket amerikai gyártmányú radarelhárító fegyverek kilövésére módosítottak - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium...

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...