2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

Nincs szükségünk repülőgép-hordozókra, fegyverek kellenek, amelyekkel elsüllyesztjük őket – orosz védelmi miniszter

Lehet, hogy az Egyesült Államok katonai költségvetése jóval meghaladja Oroszországét, de ez nem számít, mivel Oroszország hadseregének célja az ország védelme, nem pedig más nemzetek megtámadása – mondta újságíróknak Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Oroszország katonai költségvetése jelentős támogatást kapott néhány évvel ezelőtt az újra-felfegyverkezési programjára, amit az utóbbi években visszavontak. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) becslése szerint 2018-ban Oroszországé volt a hatodik legnagyobb védelmi költségvetés, az Egyesült Államok, Kína, Szaúd-Arábia, India és Franciaország mögött.

Az Egyesült Államok óriási összegeket költ magán katonai vállalatokra, repülőgép-hordozókra. Nos, Oroszországnak tényleg szüksége lenne öt-tíz repülőgép-hordozó csapásmérő egységre, figyelembe véve, hogy nem akarunk megtámadni senkit? – kérdezte a miniszter.

Olyan eszközökre van szükségünk, amelyeket alkalmazhatunk az ellenség repülőgép-hordozó egységei ellen, ha országunkat támadás éri. Ez sokkal olcsóbb és hatékonyabb – mondta Sojgu.

A miniszter azért is bírálta Washingtont, mert a világ minden táján végrehajtott katonai beavatkozásait a megcélzott nemzetek polgárainak érdekeivel indokolja.

Melyik nemzetnek sikerült elvinni a demokráciát, hol virágzik a demokrácia? Irakban, Afganisztánban vagy Szíriában? – kérdezte a védelmi miniszter. Ezek az országok az amerikai beavatkozás után biztosan elfelejthetik a függetlenségüket – tette hozzá.

Szergej Sojgu – orosz védelmi miniszter

Hibrid hadviselés és Venezuela

Elmondta, hogy nem csökken az Egyesült Államok étvágya, hogy más nemzeteket tegyen tönkre, akár katonai beavatkozással, akár egyéb módon.

Nyugati kollégáink szeretik megvádolni Oroszországot hibrid háborúval vagy más egyébbel. Nos én azt mondom, hogy a Nyugat folytat hibrid háborút. Az USA most félig romokban hagyva kivonul Afganisztánból, közben jelentős erőkkel dolgozik a venezuelai beavatkozáson – természetesen mindezt a “demokrácia-diadaláért” – mondta Sojgu.

Az Egyesült Államok idén megpróbálta megbuktatni a venezuelai kormányt Juan Guaido támogatásával, aki a latin-amerikai ország ideiglenes elnökének nyilvánított magát. A trónfosztása azonban kudarcba fulladt. Két nagyszabású felkelést próbált indítani és elűzni Nicolás Maduro elnököt, ami még úgy sem sikerült, hogy az USA azt ígérte, hogy minden szankciót eltöröl Venezuela ellen, ha a Washington által támogatott Guaido kerül az elnöki székbe.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS