2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

New York Times: az USA előre tudott Wagner puccs tervéről

Az amerikai hírszerző ügynökségek erősen gyanították, hogy Jevgenyij Prigozsin nagyszabású akciót tervez az orosz kormány ellen, napokkal azelőtt, hogy a Wagner-főnök Moszkva elleni felvonulásra utasította csapatait – jelentette szombaton a The New York Times a szokásos névtelen forrásokra hivatkozva.

A lapnak nyilatkozó, meg nem nevezett amerikai tisztségviselők szerint Joe Biden amerikai elnök adminisztrációját és a katonai parancsnokokat már szerdán tájékoztatták a Wagner-előkészületekről. Ahogy további részletek érkeztek, csütörtökön állítólag újabb tájékoztatót tartottak, amelyen a kongresszusi vezetők egy szűk csoportja vett részt.

A helyzet csak péntek este eszkalálódott, amikor Prigozsin azzal vádolta meg az orosz védelmi minisztériumot, hogy rakétacsapást mért egy Wagner-táborra, és megtorlást ígért. A minisztérium tagadta a vádat, és “információs provokációnak” minősítette.

A következő órákban a Wagner-csapatok katonai létesítményeket foglaltak el a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városában, miközben Prigozsin bejelentette, hogy erői “oszlopot indítanak az igazságért” azzal a tervvel, hogy elérik Moszkvát.

Szombaton a Wagner-főnök beleegyezett, hogy “biztonsági garanciákért” cserébe megállítja előrenyomulását és visszavonja erőit egy Alekszandr Lukasenko belarusz elnök által közvetített alku részeként.

Az amerikai lap forrásai szerint a felkelés előtt washingtoni tisztviselők nem siettek figyelmeztetni Vlagyimir Putyin orosz elnököt a közelgő fenyegetésre, mivel attól tartottak, hogy Moszkva a puccs megrendezésével vádolhatja őket. Ráadásul az USA-nak “kevés érdeke fűződött” ahhoz, hogy az ukrajnai konfliktus és Oroszország Nyugattal való szembenállása közepette segítse Putyint – áll a cikkben.

Mégis, az amerikai tisztviselők állítólag aggódtak egy esetleges konfliktus miatt Prigozsin és Moszkva között, mivel aggódtak, hogy Oroszország káoszba süllyedése jelentős nukleáris kockázatot jelenthet.

A lap beszámolóját a CNN is megerősítette, amely szombaton azt állította, hogy az amerikai tisztviselők “már jó ideje” úgy vélték, hogy Prigozsin felkelést tervez az orosz hadsereggel szemben, de nem tudták, mi a végső célja.

A CNN forrásai szerint a nyugati tisztviselők előzetesen tudtak Prigozsin előkészületeiről, beleértve a fegyverek és lőszerek felhalmozására irányuló erőfeszítéseit. A csatorna forrása azonban megjegyezte, hogy “az egész nagyon gyorsan történt”, és nehéz megmondani, hogy a Wagner-főnök komolyan gondolta-e az orosz hadsereggel szembeni fenyegetéseinek beváltását.

Szombaton, amikor a Wagner-lázadás még javában zajlott, az orosz külügyminisztérium figyelmeztette a Nyugatot, hogy hiábavaló lesz minden olyan kísérlete, hogy a nyugtalanságot “oroszellenes céljaik elérésére” használja fel. Közben Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök megjegyezte, hogy egy puccs egy nukleáris nagyhatalomban katasztrofális következményekkel járhat, és Moszkva ezt soha nem engedné meg.

Az események élő közvetítését itt találod:

Wagner lázadás Oroszországban, terrorellenes művelet több régióban (élő közvetítés)

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó