2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

New York Times: amerikai veteránok képeznek ki ukrán katonákat Ukrajnában

Számos amerikai veterán képez ki ukrán katonákat az orosz-ukrán konfliktus frontvonalai közelében, annak ellenére, hogy a Pentagon erre felszólította volna őket – állította vasárnapi cikkében a New York Times (NYT).

“Amerikaiak vannak Ukrajnában” – állítja a lap, megjegyezve, hogy a konfliktus frontvonalain harcoló amerikai állampolgárok pontos száma nem ismert.

A NYT hozzáteszi, hogy az amerikaiak egy része önkéntesnek jelentkezik a sebesülteket evakuáló csapatokba, valamint tűzszerésznek, logisztikai szakértőnek és kiképzőnek is.

A NYT azt is állítja, hogy jelenleg a különleges műveletek egykori tagjaiból álló kisebb csapatok képzik ki az ukrán katonákat, és egyes esetekben segítenek a kijevi erőknek a harci bevetések megtervezésében.

Bár az Egyesült Államok közel 7 milliárd dolláros biztonsági segélyt ígért Ukrajnának, eddig tartózkodott attól, hogy közvetlenül belekeveredjen a konfliktusba. Washington nem sokkal a konfliktus február végi kirobbanása előtt hivatalosan is kivonta 150 katonai kiképzőjét Ukrajnából, Joe Biden elnök pedig kijelentette, hogy “nem fogunk harmadik világháborút vívni Ukrajnában”.

A Pentagon tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban állna amerikai önkéntes csoportokkal, és többször figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Ukrajnába, hogy részt vegyenek a konfliktusban.

Perry Blackburn Jr. a hadsereg különleges alakulatainak nyugalmazott alezredese, aki egyike a jelenleg Ukrajnában katonákat kiképző önkénteseknek, a NYT-nak megerősítette, hogy egységének nincs semmilyen kommunikációja az amerikai hadsereggel, és hogy Washington valószínűleg nem vállal felelősséget az egység tevékenységéért.

“Nincs kommunikációnk az amerikai hadsereggel, pont” – mondta az újságnak. “Ez egy olyan vonal, amit nem akarnak átlépni. Nem fognak felelősséget vállalni a jólétünkért vagy a tetteinkért. Valójában valószínűleg pont az ellenkezőjét tennék”.”

Mindazonáltal a veteránok egy része úgy látja, hogy az ukrajnai küldetésükkel elősegíthetik Amerika érdekeit, miközben elszigetelik Washingtont a közvetlen beavatkozástól.

“Olyan módon hajtjuk végre az amerikai külpolitikát, ahogy a hadsereg nem tudja” – mondta Andrew Milburn, a tengerészgyalogság nyugalmazott különleges műveleti ezredese, aki egy másik önkéntes veteránokból álló csoportot vezet, akik kiképzést és tanácsadást nyújtanak.

“Én a hihető tagadhatóságot képviselem” – mondta a NYT-nek.

“Mi elvégezhetjük a munkát, az USA pedig azt mondhatja, hogy semmi közük hozzánk, és ez teljesen igaz”. Milburn megjegyezte, hogy nem kap választ, valahányszor megpróbál kapcsolatba lépni a nyugat-európai amerikai katonai tisztviselőkkel.

“Minden alkalommal, amikor elérjük őket, visszautasítást kapunk” – mondta. “Annyira félnek, hogy valami rossz fog történni, és úgy fog tűnni, mintha ez a kormány hatáskörébe tartozott volna. Nemkívánatos személyek vagyunk”.

Eközben a NYT szerint egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az amerikai önkéntesek jelenléte “tragikus balesetet idézhet elő, amely az Egyesült Államokat egy vietnami típusú eszkalációba keveri”.

“Akárcsak Vietnamban, itt is fennáll a veszélye annak, hogy akaratlanul egyre mélyebbre és mélyebbre kerülünk, apró lépésről lépésre” – mondta a NYT-nak George Beebe, a CIA Oroszország-elemzésének volt vezetője.

“A különbség az, hogy Ukrajnában nagyobb a tét. Az Egyesült Államok és Oroszország számára sokkal könnyebb lenne közvetlen konfliktusba keveredni, ami gyorsan nagyon komolyra fordulhatna”.”

A konfliktus kezdete óta legalább 21 amerikai sebesült meg a harcokban – állítja a NYT egy őket evakuáló nonprofit szervezetre hivatkozva. Emellett két amerikai állampolgár meghalt a külügyminisztérium szerint, míg két másik amerikai állampolgár fogságba esett, egy pedig a jelentések szerint eltűnt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...