2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

New York Times: amerikai rakéták korábban is csapódtak lakóházba Ukrajnában

Az ukrán erők által kilőtt amerikai AGM-88 HARM rakéta még szeptemberben célt tévesztett, és egy lakóépületet talált el a Kijev által ellenőrzött Kramatorszkban – írja a The New York Times.

A csapás – egy AGM-88B egy levegő-föld indítású harcászati rakétával, amelyet olyan földi célpontok ellen alkalmaznak, mint a radarok és légvédelmi rendszerek – szeptember 26-án este 6 óra körül történt a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában, mondták a lakosok. A Donbasszban található iparváros folyamatos rakéta- és tüzérségi támadások helyszíne, már a 2014-es ukrán blokád óta.

A New York Times újságíróinak sikerült azonosítaniuk egy korábbi, szeptemberi kelet-ukrajnai csapás helyszínén hátrahagyott fémdarabokat, így betekintést nyerhettek abba, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának küldött több milliárd dolláros katonai segély néha hol landol. (Lakóházakban vagy Lengyelországban – OH szerk.)

“Három ember megsebesült, azt mondják. Halottak nincsenek. Azt a lakást találta el, ahol senki sem lakik, a szomszédos lakásban pedig több ember megsérült” – mondta Olga Vasziljevna, egy lakó, aki a rakéta becsapódási helyének szomszédságában lakott. Az ő beszámolóját a szemtanúk is megerősítették. “Már korábban is voltak találatok ezen a környéken. Most minden apró zörrenéstől félünk”.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője nem válaszolt a lap rakétacsapással kapcsolatos kérdéseire.

Az amerikai rakéta egy ötemeletes, szovjet stílusú lakóház legfelső emeletét találta el, amely a becsapódáskor felrobbant, és az épület oldalába egy jól látható lyukat ütött.

A vietnámi háború után kifejlesztett, már cserére szánt rakétákat adtak Kijevnek

Szinte közvetlenül a robbanás után a helyi ukrán Telegram-csatornán közzétett képeken a törmelékekről és repeszekről olyan gyártási számok és matricák voltak láthatóak, amelyek arra utaltak, hogy a rakéta egy amerikai gyártmányú AGM-88B High Speed Anti-Radiation Missile, azaz HARM rakéta volt.

Másnap reggel a The New York Times riporterei fizikailag megvizsgáltak egy repeszdarabot a helyszínen, amely egy olyan online adatbázis szerint, amely lehetővé teszi a nyilvánosság számára az amerikai kormányzati tulajdonra vonatkozó adatok keresését, tartalmazott egy azonosító számot, amely a roncsot egy olyan elektronikus áramköri kártyaszerkezethez kapcsolta, amelyet csak az AGM-88B-ben használtak. A megsemmisült lőszer más darabjai, amelyek szintén a robbanás helyszínén voltak, régebbi, amerikai gyártmányú rakétáknak feleltek meg.

Az AGM-88-ast az amerikai haditengerészet és a légierő a vietnámi háború után fejlesztette ki – írja a lap.

A New York Times egy névtelen amerikai tisztviselőre hivatkozva azt írta, hogy a Pentagon már régóta az elöregedett felszereléskészleteket használja fel Kijev ellátására, és az ukrán erők csapatai néha elhasználódott felszereléseket kapnak. A tiszt elmondta a lapnak, hogy a kramatorszki lakóházba csapódott amerikai rakéta biztos, hogy az elöregedett készletből származik.

Ez a rakéta típus csak egy a sok közül, amelyet az Egyesült Államok és más, Ukrajnának több milliárd dollár értékű halálos segélyt nyújtó országok küldtek, és a Pentagon csak augusztus óta négy külön katonai segélycsomagot jelentett be Kijevnek, amelyek AGM-88-as rakétákat is tartalmaztak.

Az amerikai rakéták legújabb kijevi incidenséről már nem ír az amerikai kormány propagandalapja. Hasonlóan a kramatorszki esethez, itt is a Telegramon jelentek meg a helyiek által készített képek a repeszdarabokról.

A helyszínen készült képek alapján egy amerikai NASAMS légvédelmi rakéta csapódott egy kijevi lakóházba szerdán. Helyi jelentések szerint egy ember meghalt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...