2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Megállapodás: enyhül a feszültség Szerbia és Koszovó között

Egy szerdán Brüsszelben elért megállapodás enyhítheti a feszültséget Szerbia és az országtól elszakadt Koszovó tartomány között, mivel úgy tűnik, hogy az EU-nak és az Egyesült Államoknak sikerült meggyőznie a pristinai albán kormányt, hogy hagyjon fel a szerb rendszámtáblák megváltoztatására irányuló tervével.

“Megállapodtunk!” – tweetelte Josep Borrell, az EU külügyi biztosa, megköszönve a belgrádi és a pristinai tárgyalófeleknek, hogy megállapodtak “a további eszkaláció elkerülését célzó intézkedésekről”. Borrell szerint Szerbia leállítja a koszovói városok rendszámtábláinak kiadását, Koszovó pedig “felhagy a járművek átregisztrálásával kapcsolatos további intézkedésekkel”.

Borrell hozzátette, hogy ezzel Belgrád és Pristina felszabadul, hogy a kapcsolatok “normalizálására” összpontosítson, és azt mondta, hogy az elkövetkező napokban további találkozókra kerül sor. Az EU ezt a kifejezést arra használta, hogy Szerbia ismerje el Koszovót független államként – amit Belgrád elutasított, de Brüsszel hivatalosan az uniós csatlakozás előfeltételének nevezte.

A megállapodással véget ér Pristina fenyegetése, hogy 150 eurós bírságot szab ki a helyi szerbekre, amiért nem rendelkeznek koszovói rendszámtáblákkal és okmányokkal – mondta Petar Petkovic szerb tárgyaló a Vecernje Novosztyi című belgrádi napilapnak.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök ma este elfogadta mindazt, amit korábban elutasított” – mondta Petkovic. “Sikerült megőriznünk a békét és a stabilitást. Népünk nyugodtan alhat”. Bár Szerbia beleegyezett, hogy nem ad ki új rendszámtáblákat, az elmúlt három évben amúgy sem adtak ki egyet sem, és a meglévők továbbra is használatban maradnak – tette hozzá.

Koszovó Szerbia egyik tartománya, amelyet a NATO az 1999-es bombázások után megszállt. Albán etnikumú ideiglenes kormánya 2008-ban az Egyesült Államok támogatásával kikiáltotta függetlenségét. A jelenlegi feszültségek akkor kezdődtek, amikor Kurti július végén bejelentette a szerb rendszámtáblák betiltását, mondván, hogy ez “jogállamisági” kérdés.

Aleksandar Vučić szerb elnök azzal érvelt, hogy Kurti csak az elismerésben érdekelt, és minden tárgyalást kudarcra ítél azzal, hogy nem hajlandó eleget tenni kötelezettségeinek. A keddi sikertelen tárgyalások után Borrell tulajdonképpen egyetértett Belgráddal, és Pristinát hibáztatta az uniós javaslatok elutasításáért.

A szerdai megállapodás bejelentése után Vjosa Osmani koszovói elnök köszönetet mondott Jeff Hovenier pristinai amerikai megbízottnak és az amerikai kormánynak “nélkülözhetetlen” támogatásukért és “aktív szerepvállalásukért”. Kurti kedden az amerikai követ kérésére hivatkozva 48 órával elhalasztotta a rendszámtáblákra vonatkozó szabályok bevezetését.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...

Erdogan: kockázatos a tankszállítás, ami nem segíti az ukrán konfliktus lezárását

A NATO egyes országainak döntése, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnába, nagy kockázatú lépés, amely valószínűleg nem fog segíteni a konfliktus lezárásában - mondta Recept Tayyip...