2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Németország vészhelyzet esetén sem helyezi üzembe az Északi Áramlat-2 gázvezetéket

Németország nem fogja üzembe helyezni az orosz Északi Áramlat-2 gázvezetéket akkor sem, ha a következő hónapokban romlik az energiaellátás helyzete – közölte hétfőn Steffen Hebestreit kormányszóvivő.

“Egyértelmű, hogy határozottan Ukrajna oldalán állunk, támogatjuk az EU-ban és a nemzetközi közösséggel folytatott konzultációk során közösen elfogadott szankciókat… Az is egyértelmű, hogy az Északi Áramlat-2 nincs hitelesítve, és jelenleg nem megy keresztül a hitelesítési folyamaton, így nem áll rendelkezésre [az üzembe helyezéshez]” – mondta a szóvivő egy sajtótájékoztatón.

Arra a konkrét kérdésre, hogy Olaf Scholz német kancellár kizárja-e a vezeték használatát a következő ősszel és télen, ha a térség gázellátási helyzete bonyolultabbá válik, Hebestreit azt mondta: “igen, kizárja”.

A kormány képviselője egyetértett azzal, hogy a közelgő fűtési szezon nehéz lehet Németország számára, de megjegyezte, hogy a kormány megteszi a szükséges lépéseket a helyzet enyhítésére.

Tavaly fejeződött be az Északi Áramlat-2 gázvezeték építése, amelynek célja az EU-ba irányuló orosz földgázszállítások fellendítése. Berlin azonban nem sokkal azelőtt leállította a hitelesítést, hogy Oroszország február végén katonai műveletet indított Ukrajnában.

Északi Áramlat

Hebestreit megjegyzései egybecsengenek Robert Habeck német gazdasági miniszter megjegyzéseivel, aki a múlt hónapban kijelentette, hogy Németország nem tervezi az Északi Áramlat-2 hitelesítési folyamat újraindítását az ellátási zavaroktól való félelmek ellenére, és sürgette országát, hogy takarékoskodjon a földgázzal, és tovább csökkentse függőségét az Oroszországból érkező szállításoktól.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...