2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Németország “masszívan” csökkenti újrafegyverkezési terveit

Németország “masszívan” csökkenti újrafegyverkezési terveit, mivel a magas infláció és az erős dollár miatt az ország számára túl drágává vált a felszerelések beszerzése – közölték meg nem nevezett politikai és védelmi ipari képviselők a Handelsblatt című lapnak.

Számos projektet, különösen a haditengerészet és a légierő számára, valószínűleg törölni kell – jelentette a lap pénteken.

A K130-as korvettek egy harmadik tételének sorsa most függőben van, az elektronikus hadviselésre szánt új Eurofighter vadászgépekkel, fregattokkal és önjáró ágyúkkal együtt, amelyeket a Berlin által Ukrajnának küldött felszerelések pótlására rendeltek volna – állították a lap forrásai.

A Puma gyalogsági harcjárművek második tételének darabszámát – amelynek költségét az év elején 304 millió euróra becsülték – szintén heti rendszerességgel csökkentik – mondta a lapnak a kormányzó “közlekedési lámpa” koalíció egy meg nem nevezett politikusa.

“Mivel sok projekt öt-hét évig tart, az infláció ebben a dimenzióban komoly pénzügyi problémát okoz” – magyarázta az egyik forrás.

A gazdasági helyzet feszült Európában, mivel a Covid-19-járvány terheit tovább súlyosbította az EU által Moszkvával szemben az ukrajnai katonai művelet miatt bevezetett szankciók következménye, és a blokk orosz energiaszállításának ezt követő csökkenése.

A fegyvergyártók állítólag elégedetlenek voltak a német kormány által újrafegyverkezési célokra elkülönített 100 milliárd eurós különalap nagyságával.

“A Bundeswehr kívánságainak teljesítéséhez 200 milliárd euróra van szükség” – mondta a Handelsblattnak egy védelmi cégvezető.

A beruházás júniusi bejelentésekor Olaf Scholz kancellár azt ígérte, hogy az segít abban, hogy a német hadsereg a “legnagyobb hagyományos hadsereggé” váljon az európai NATO-tagállamok között. A Bundeswehr képes lesz “megvédeni az Egyesült Államok vezette katonai blokk területének minden négyzetméterét” – hangsúlyozta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...