2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Kijev: az EU-nak gyorsítania kell a pénzügyi támogatáson, mert nincs pénz a nyugdíjakra

Ukrajnának nem lesz pénze a bérek és nyugdíjak kifizetésére, ha az Európai Unió nem gyorsítja fel a pénzügyi segítségnyújtást – figyelmeztetett az ország miniszterelnöke. Kijev szerint Brüsszelnek gyorsan kell cselekednie, hogy a májusban Ukrajnának ígért 9 milliárd euró teljes összegét átutalja.

“Számunkra az a legfontosabb, hogy ez minél hamarabb megtörténjen” – mondta Denisz Smihal a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak szombaton.

“Szükségünk van rá, hogy a pénzügyi rendszerünk fennmaradhasson. Az, hogy hitel vagy támogatás formájában érkezik-e, kevésbé fontos”.

Shmigal arra figyelmeztetett, hogy “egy rendkívül negatív forgatókönyv” esetén Ukrajna végül oda juthat, hogy “nem fizet béreket és nem fizet nyugdíjakat”.

A miniszter azzal vádolta Oroszországot, hogy “humanitárius katasztrófát” próbál létrehozni Ukrajnában, amely “új migrációs cunamit indíthat el”. Felszólított, hogy foglalják le azokat az orosz vagyonokat, amelyeket Moszkva februári katonai művelete után befagyasztottak, hogy a pénzeket Ukrajna helyreállítására lehessen fordítani.

A nyolc hónapos háborúskodásból származó kár “több mint 750 milliárd dollárra” rúg – állította a tisztviselő.

Elmondta, hogy Ukrajnának több mint 10 000 mobil áramfejlesztőre és melegedőközpontra lesz szüksége a tél folyamán.

Alekszandr Harcsenko, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója a héten azt mondta, hogy az ország energetikai infrastruktúrájának mintegy 40%-át “súlyosan megrongálták” az orosz csapások legutóbbi hullámai.

Kijev ebben a hónapban kezdte meg a német IRIS-T légvédelmi rakétarendszerek átvételét. Az országnak azonban most sürgősen több lőszerre és drónelhárítókra van szüksége a légitámadások elhárításához, mondta Smihal.

Oroszország ebben a hónapban fokozta rakéta- és kamikaze dróntámadásait Kijev és más ukrán nagyvárosok ellen, többször eltalálva többek között hőerőműveket és távvezetékeket. Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, hogy a csapások fokozása megtorlás volt az orosz földön elkövetett terrortámadásokért, köztük egy teherautó-robbantásért, amely megrongált egy stratégiai fontosságú hidat a Krím félszigetnél.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...