2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Németország közölte, hogy tudomásul vették Putyin szavait a német tankokról

Berlin tudomásul vette Vlagyimir Putyin nyilatkozatát a német harckocsik Kijevbe történő szállításáról – közölte Steffen Hebeestreit, a német miniszteri kabinet szóvivője.

Az orosz államfő előző nap a sztálingrádi csata győzelmének 80. évfordulója alkalmából rendezett koncerten azt mondta, hogy azok, akik Németországot egy új konfrontációba rángatják Oroszországgal, és azt remélik, hogy győzni fognak, nem vették észre, hogy a mai modern összecsapás egészen más lesz.

“A német szövetségi kormány természetesen tudomásul vette az orosz elnök szavait” – mondta Hebeestrait egy tájékoztatón.

Szerinte Németország egyike a sok más országnak, amely támogatja Ukrajnát az Oroszországgal való szembenállásban.

Hebeestrait hangsúlyozta, hogy az ukrán félnek történő fegyverszállítások nem teszik Berlint a konfliktus közvetlen résztvevőjévé.

“De ezek a szállítások <…> támogatás, nem pedig részvétel a háborúban. És az orosz elnök természetesen teljes mértékben tisztában van ezzel” – tette hozzá a kormányszóvivő.

Január végén a német kormány bejelentette, hogy Leopard 2 harckocsikat ad át az ukrán fegyveres erőknek. Ezt megelőzte az Olaf Scholz kancellárra gyakoroltak erős nyomást, hogy mielőbb pozitív döntést hozzon a kérdésben. Berlin két zászlóaljat alakít, az első szakaszban az ukrán csapatok a Bundeswehr állományából egy 14 Leopard 2 típusú A6-osokból álló századot kapnak. Ezenkívül szakirányú képzést is terveznek az ukrán erőknek és a legújabb bejelentés szerint az elavult Leopard 1-es változatból is szállítanak majd. Az új támogatási csomag magában foglalja a logisztikát, a lőszert és a rendszer karbantartását is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó