2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Ukrajna felszólította a lakosságot, hogy csatlakozzanak az új “Támadó Gárda” rohambrigádjaiba

Kijev felszólította a polgárokat, hogy jelentkezzenek az újonnan létrehozott “rohambrigádokba”, és Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter kijelentette, hogy a kormány arra számít, hogy a szolgálatban lévő rendőrök, határőrök és a Nemzeti Gárda tagjai alkotják majd az egységek magját.

A “Támadó gárda” elnevezésű alakulatot olyan ukránoknak szánják, “akikben van elég düh ahhoz, hogy legyőzzék az ellenséget” – mondta a miniszter csütörtökön az országos televízióban.

“Mindenekelőtt azok az emberek, akik átmentek a 2014-2015-ös kohón” – magyarázta Klimenko a tervezett újoncokat ismertetve.

“Néhányan közülük 2022-ben is elmentek a háborúba. Néhányan közülük megsebesültek”.

A 2014-es kijevi fegyveres puccs után az új hatóságok az úgynevezett “önkéntes zászlóaljakra” – túlnyomórészt szélsőjobboldali ukrán nacionalistákból alakult milíciaegységekre – támaszkodtak az ország keleti részén az új ukrán kormányt elutasító Donbassz felkelők ellen.

Ezek az egységek nehézfegyverekhez jutottak hozzá, és később részben beolvadtak az újonnan alakult Ukrán Nemzeti Gárdába. A hírhedt neonáci Azov ezred a legismertebb egység, amely ezt az utat követte.

Moszkva a szélsőséges erők eltávolításának szükségességét és a Donbasszban élők védelmét nevezte meg az egyik okként, amiért tavaly februárban csapatokat küldött Ukrajnába.

A “Támadó Gárda” honlapja nyolc dandárt sorol fel, amelyek közül az újoncok választhatnak, köztük az “Azov” nevű dandárt is. Klimenko szerint az egységek közül hatot a nemzeti gárdistáknak szánnak, míg a másik kettő a rendőröknek, illetve a határőröknek.

A jelentkezők anyagi kompenzációra, szociális juttatásokra és egyéb kedvezményekre számíthatnak, valamint “lehetőséget kapnak az ellenségek elintézésére” – ígérte Klimenko.

Az erők “közvetlen célja” Ukrajna “nemzetközileg elismert határainak” teljes biztosítása.

Amikor pénteken az új erőkről kérdezték, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy a Donbasszt még nem biztosították teljes mértékben az orosz csapatok, “ezért folytatódik a különleges katonai művelet”. Peszkov ugyanakkor hozzátette, hogy a Krím, egy másik, korábban Ukrajnához tartozó terület, a Krím biztonságáról “jól gondoskodnak”.

Ukrajna állítólag fokozta a katonai mozgósítást a súlyos frontveszteségek miatt, bár Kijev ezt tagadja. Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára a héten egy interjúban azt állította, hogy az ukránok minden nap sorban állnak a sorozási központoknál, hogy leadják az adatokat az esetleges mozgósításhoz.

Elutasította az interneten keringő videókat, amelyeken az erőszakos mozgósítási eljárását mutatják, azt állítva, hogy azokon veszélyes bűnözők őrizetbe vétele látható.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó