2022, november 27.
6.5 C
Budapest
-3.1 C
Moszkva

Bloomberg: az orosz gazdaság meg se érezné, ha teljesen elzárnák az EU-ba irányuló gázszállítást

Oroszország több mint egy évre teljesen leállíthatja az EU-ba irányuló földgázexportját anélkül, hogy jelentős károkat okozna a nemzetgazdaságnak – jelentette a Bloomberg a Capital Economics stratégáira hivatkozva.

A jelenlegi árhelyzet fényében Oroszország “fizetési mérlege olyan erős helyzetben van, hogy ha az olajárak és az olajexport a jelenlegi szinten marad, Oroszország legalább három évig a normál szint 20 százalékán tarthatja az Európába irányuló gázexportot” – áll a tanácsadó cég elemzőinek az ügynökség által látott jegyzetében.

Az oroszországi szállítás egyéves leállítása “a gazdaságra gyakorolt káros következmények nélkül” megtörténhetne – mondta Liam Peach, a Capital Economic egyik közgazdásza.

Peach szerint a csökkentett mennyiségek ellenére Oroszország gázexportból származó negyedéves bevétele 20 milliárd dollárra tehető.

“Az, hogy Oroszország teljesen elzárja-e a csapokat, politikai döntés lesz, és az esetleges elzárás időtartama az ellentételező olajbevételek nagyságától függ” – mondta Peach.

Több európai vezető többször is azzal vádolta Moszkvát, hogy a politikai nyomásgyakorlás fegyverként használja a gázt, a Kreml azonban visszautasította a vádakat. Az Oroszországból Európába vezető kulcsfontosságú gázútvonal, az Északi Áramlat-1 gázvezeték legutóbbi műszaki problémái arra késztették a Gazpromot, hogy csökkentse a szállításokat, ami az árakat az egekbe repítette.

A piacot várhatóan a jövő héten újabb komoly próbatétel elé állítják, amikor az energiaóriás augusztus 31-én kezdődő karbantartási munkálatok miatt három napra teljesen leállítja a gázáramlást az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...