2023, október 1.
13 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

Német alkancellár: javítani kell a viszonyt Oroszországgal

Javítani kell az Oroszországhoz fűződő viszonyt az európai menekültválság egyik fő kiváltó oka, a szíriai polgárháború lezárásához – jelentette ki pénteken Berlinben Sigmar Gabriel német alkancellár, aki az ukrán válság miatt elrendelt uniós szankciók feloldásának lehetőségét is felvetette.

“Mindenki elég okos ahhoz, hogy tudja, nem lehet az egyik oldalon hosszú távú szankciókat fenntartani, a másik oldalon pedig együttműködést kérni” – idézte az alkancellár nyilatkozatát a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió. Sigmar Gabriel hozzátette: az ukrán válság nem terhelheti meg annyira Németország, az Európai Unió és az Egyesült Államok Oroszországhoz fűződő viszonyát, hogy Moszkva ne jöhessen számításba partnerként a szíriai konfliktus megoldását célzó erőfeszítésekben.

“Mindenki elég okos ahhoz, hogy tudja, nem lehet az egyik oldalon hosszú távú szankciókat fenntartani, a másik oldalon pedig együttműködést kérni”

Az ukrán válság politikai rendezésére kidolgozott minszki megállapodást természetesen végre kell hajtani, de a szíriai helyzet rendezéséhez “vissza kell nyerni Oroszországot” – hangsúlyozta a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke. Ez az elem eddig nem jelent meg a berlini vezetés nyilatkozataiban.

Ugyanakkor a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier vezette külügyminisztérium szóvivője, Martin Schäfer a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta, hogy külön kell kezelni Ukrajna és Szíria ügyét.

A berlini vezetés nyilatkozataiban eddig az az elem sem jelent meg, hogy a szíriai polgárháború befejezéséhez közvetlen tárgyalásokra van szükség Bassár el-Aszad szíriai elnökkel. Viszont Angela Merkel kancellár a csütörtökre virradó éjjel véget ért soron kívüli uniós csúcs után Brüsszelben, sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a konfliktus lezárásához “sok szereplővel kell tárgyalni”, és “Aszad is közéjük tartozik”.

Angela Merkel néhány órával később Berlinben a törvényhozás alsóházában (Bundestag) ismertette kormánya álláspontját a menekültválság ügyében tartott uniós csúcs eredményeiről, és beszédében hangsúlyozta: a válság megoldásához együtt kell működni az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és a “Közel-Kelettel”. A kancellár felvetését pozitívan fogadták a német politikában, de a külpolitikával foglalkozó szakpolitikusok szinte kivétel nélkül mind megjegyezték, hogy Szíria távolabbi jövője csak Bassár el-Aszad nélkül képzelhető el.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó