2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Jacenyuk: kitiltjuk az ukrán légtérből az orosz légitársaságokat

Ukrajna kitiltja légteréből az orosz légitársaságokat, amelyek átrepülnek az ország felett, beleértve a két legnagyobb vállalatot az Aeroflotot és Transaerot is. Kijev megtiltotta az orosz légitársaságok gépeinek a területe fölötti átrepülést is abban az esetben, ha orosz katonákat, katonai, illetve kettős alkalmazású eszközöket szállítanak – közölte az ukrán kormány a Twitteren.

A kormányfő hozzátette, hogy az Aeroflot és a Transaero légitársaságok ukrajnai járatait is betiltják. A vállalatok listája bővíthető – mondta.

“Orosz repülőgépeknek, orosz trikolórral, nincs helyük az ukrán repülőtereken” – közölte sajtótájékoztatóján Jacenyuk.

Oroszországot még nem értesítették

Az orosz légihatóságok még nem kaptak hivatalos tájékoztatást a korlátozásokról – közölte a közlekedési minisztérium a sajtóban megjelent hírekre reagálva. Oroszország legnagyobb légitársasága az Aeroflot is azt közölte, hogy nem kapott hivatalos tájékoztatást Kijevtől.

Denisz Kosztrzsevszkij, a kijevi Zsuljani nemzetközi repülőtér igazgatótanácsának vezetője az Interfax-Ukrajinával közölte, hogy akár 30 százalékos bevételkiesést is okozhat a légikikötő számára az orosz légitársaságokkal szemben életbe léptetett szankció.

Válaszlépések jöhetnek

Oroszország kilátásba helyezte, hogy válaszlépéseket foganatosít Ukrajnával szemben, ha az megtiltja az orosz légitársaságoknak légtere használatát.

Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter közölte: sajtójelentésekből értesültek az ukrán kormány azon szándékáról, hogy megtiltaná az Aeroflot és a Transzaero orosz légitársaságnak az Ukrajna területe feletti közlekedést.

Kifejtette, hogy amennyiben ezek a szándékok megvalósulnak, akkor Oroszország hasonló lépésekkel válaszol. Ez azt is jelentheti majd, hogy teljesen leáll a légi közlekedés a két ország között. „Ennek károsultjai elsősorban az ukrán állampolgárok lesznek. Erre a lépésre az orosz fél az ukrán hatóságok tevékenysége miatt kényszerül a kialakult helyzetben” – tette hozzá a miniszter.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...