2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Nem mindenkinek tetszenek az oroszellenes szankciók – kinek fáj jobban?

Az Oroszországi Föderáció külügyminisztere, Szergej Lavrov egyre gyakrabban hallgatja „szankcionáló nyugati partnerei” mentegetőzései – „Megállítanak a folyosón a tárgyalások után, és kabátgombjaikat csavargatva mentegetőznek, hogy mi nem akarjuk a szankciókat, de kényszerítve vagyunk.” – A tokiói és a rigai polgármester után egyre többen mentegetőznek és magyarázkodnak az oroszok előtt az EU döntéshozói és nagyhatalmú potentátjai közül.

De tekintsük ét néhány példával, mennyire is fáj az EU-nak az Oroszország ellen alkalmazott büntető-szankciósdi:

1, Az első példánknál hivatkozunk a tegnap –a szankciók részéletes bontásáról – leközölt cikkünk 3. pontjára: “ A sarkköri valamint mélytengeri olaj- és földgáz kitermeléshez tilos bárminemű támogatást nyújtani, az ilyen célú EU-s beruházások leállításra kerülnek “ eredeti: https://oroszhirek.hu/index.php/politika/3804-az-uj-eu-s-meglepetes-csomag-reszletes-bontasban-mi-van-benne

Miért fáj ez a nyugati cégeknek? Az új szankciók látható célja elsősorban az orosz olaj- és gázipari üzlet “megropogtatása”. Ezt a nyugati kőolaj- és földgáz óriások, mint az Exxon Mobil, a BP, a Shell, a Total és a Statoil, amelyeknek már szerződésük van egy sor orosz állami és magáncéggel a mélytengeri – és sarkköri kőolaj- és gázkincs koncessziós kitermelésére, nyilván nem szívrepesve konstatálták a híreket, sőt… mivel ezen lelőhelyek kitermelésébe már sokmilliárdos összeget fektettek be e cégek, most nyilván minden erejükkel ezen szankció eltörléséért fognak lobbizni.

2, Mistral mizéria: a Franciaországban épülő Mistral hadihajókat nem szállíthatják le Oroszországnak, ezzel munkahelyek százai fognak elveszni, és 3-1O milliard eurós kötbért kell megfizetniük az oroszok felé, plusz vissza kell utalják az orosz előlegeket.

3, A vesti.com írja, hogy ( http://www.vesti.ru/doc.html?id=1962645 ) az EU tényleges export-vesztesége a mezőgazdaság- és élelmiszeripar területén még most sem ismeretes pontosan, de nem is mindenki fogadja el az oroszellenes szankcióknak való nyugati megfelelési kényszert:

 Egy amerikai cowboy 13 másik amerikai farmerrel és cowboyjaikkal együtt egy hatalmas területű marhatenyésztő ranch-ot épített fel Oroszországban, az állományuk 250, 000,-es és nem érdekli őket a szankciósdi, csak az üzlet.

 A vesti.com folytatja azzal, hogy Olaszországból egy sajtüzem, annak tulajdonosa és teljes családja kivándorolt Oroszországba és a Tveri területen (Moszkvától 12O km légvonalban) telepedtek meg , s 400 állatból álló csordájával termel az orosz piacra.

Az EU már visszatáncol: Az Európai Unió az új szankciók életbe léptetésével egyidőben közölte hogy „az ukrajnai krízisben született tűzszünet és béketerv végrehajtásától, annak megfigyelésének tapasztalataitól függően a szankciók már szeptember végéig részlegesen vagy teljesen feloldhatóak az EU által” Akkor – ha máris visszavonásról beszélnek – kinek fáj ez jobban és ki volt megint elhamarkodott?

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...