2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Lavrov: Oroszország megvédi érdekeit a válaszokkal

Oroszország megvédi érdekeit mikor választ ad az EU szankciókra – nyilatkozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Itar-Tass orosz hírügynökségnek.

Mint ismeretes, péntek délelőtt az EU közzétette újabb büntető-szankcióit az Oroszországi Föderáció ellenében, melyek törvényerőre emelkedése szeptember 12.-én, azaz a mai nappal hatályos.

Oroszország válasza az új EU szankciókra arra fog koncentrálni és fókuszálni , hogy megvédje saját érdekeit – mondta el Szergj Lavrov pénteken. “A véleményünk, hogy ilyen döntéseket hozni az ukrajnai békefolyamat ezen szakaszában (az EU részéről) mikor a béke már egyre inkább fenntartható (egyszerűen)- aláaknázza az egész békefolyamatot” – mondotta Lavrov a Rossiya 1 televíziónak adott interjújában.

Lavrov elmondta, hogy Moszkva reagálni fog a szankciókra ” nyugodtan és megfelelő módon, első helyen a saját érdekeit fogja megvédeni”.

A ma közzétett újabb EU-s szankciós-lista:

1, Radikális korlátozásra kerül az Oroszországi Föderáció EU-s pénz -és tőkepiacokhoz való hozzáférése, sem az Európai Unió, sem a tagállamok, sem azok vállalatai nem nyújthatnak hitelt a célpontul választott öt orosz banknak,továbbá az ezen bankok által kibocsátott, 30 napnál hosszabb futamidejű pénzügyi eszközökkel -kötvény, részvény – való kereskedés tiltásra kerül.

2, Három orosz hadiipari konszern és három nagy gáz- és kőolaj ipari cég – Rosznyeft, Transznyeft, Gazprom – 30 napnál hosszabb futamidejű kötvény- és részvénytípusú pénzügyi eszközeivel való kereskedés tilossá válik és brókeri szolgáltatásban sem részesülhetnek a szankcióik erejéig.

3, A sarkköri valamint mélytengeri olaj- és földgáz kitermeléshez tilos bárminemű támogatást nyújtani, az ilyen célú EU-s beruházások leállításra kerülnek.

4, A kettős felhasználási termékek és technológiákra vonatkozó exporttilalom bevezetése 9 oroszországi cégre.

Mi ez? A kettős felhasználású termékek azok a termékek, beleértve a szoftvert és technológiát is, amelyek polgári és katonai célokra egyaránt felhasználhatók. Ezek a termékek polgári célú felhasználás mellett alkalmasak hagyományos és tömegpusztító fegyverek, valamint az azok célba juttatására alkalmas eszközök gyártására, kifejlesztésére, ezért külkereskedelmi forgalmuk ellenőrzését különböző non-proliferációs rezsimek és leszerelési egyezmények írják elő. Ezek célja megakadályozni, hogy a regionális és nemzetközi biztonságra veszélyt jelentő államok, valamint terrorista csoportok tömegpusztító fegyvert legyenek képesek kifejleszteni és előállítani, illetve elejét venni a hagyományos fegyverek destabilizáló mértékű felhalmozódásának

5, További 24 magánszeméllyel bővítik ki a „feketelistát” Mi ez? Az EU-ba való beutazási tilalom, és az EU-ban tartott pénzügyi eszközeik befagyasztása. A feketelistázott magánszemélyek és cégek listájára így aktuálisan következőképen fest: 123 magánszemély és 23 orosz cég .

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...