2022, augusztus 14.
21 C
Budapest
18.5 C
Moszkva
Array

Nem kapnak fizetést az ukrán katonák

Az ukrán katonák azért panaszkodnak, mert visszatartják fizetésüket, juttatásaikat és bónuszaikat is, ami a Donbásszon elpusztított haditechnikáért jár – írja a TASS. Egyesek arról beszélnek, hogy a mobilizáció kezdete óta nem kaptak semmit. A Katonai Vezérkarban beismerik, hogy tényleg létezik pénzügyi probléma, de azokat hamarosan meg kell hogy oldják.

A Vesztyi szerint a munkácsi 128-as hegyi gyalogsági dandár katonái a mobilizáció kezdete óta nem kaptak semmit. „Nem kaptunk fizetést február óta. Még az oktatás ideje alatt 500 hrivnyát utaltak a kártyánkra, azután semmit. Előbb azt ígérték, hogy márciusban kifizetnek mindent, aztán áprilisban, utána meg már májusra igérgettek. Áprilisban azt mondták nekünk, hogy az ATO-ba indulunk. Parancs szerint megindultunk, egy hét után meg azt mondták nekünk, hogy a csoportunkat dezertőrnek titulálták, ezért nem fogunk fizetést kapni mindaddig, amíg ki nem derül, hogy miért mentünk az ATO-ba” – panaszkodott egy katona.

Hasonló a helyzet a hadsereg többi egységével is. A Peszki mellett tartózkodó katonák szerint a kormány csak felhasználja őket, keveset fizet és azt is rendszertelenül. „Jön egy SMS arról, hogy a bankkártyára 600-700 hrivnya érkezett. Utána kimegyünk a táborba, veszekszünk, és egy kis idő múlva kapunk még egy keveset” – mondják a katonák.

A Vezérkar szerint ezek az esetek nem általánosak. „Van néhány egyedi eset. Annak érdekében, hogy időben reagáljunk rájuk, a védelmi miniszter úgy döntött, hogy nyolc katonai egységnél ellenőrzéseket fog tartani, azokban, ahol a fizetéselmaradásokról jelentettek. Ezekbe az egységekbe egy különleges küldöttséget küldtek, hogy hivatalos vizsgálatot tartsanak, megállapítsák az okokat és a megoldásuk útját” – mondta Vlagyiszlav Szeleznyev, a Vezérkar szóvivője.

A katonák nyilatkozata szerint az elpusztított hadi járművekért ígért bónuszokat sem kapták meg. A Vezérkar januárban azt ígérte, hogy a felkelők hadi járműveinek elpusztításáért bónuszokat fizet. Egy autóért nagyjából 12 ezer hrivnyát, egy páncélosért 48 ezer hrivnyát, a Grad rakétavető rendszerért 60 ezer hrivnyát, egy katonai repülőért pedig 121 ezer hrivnyát. Ukrajna elnöke arra is ígéretet tett, hogy minden egyes katona, aki részt vesz a katonai hadműveletekben, ezer hrivnyás juttatást kap minden hónapban.

RapidPress Hírszolgálat

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...