2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

NBC: az amerikai tisztviselők csalódottak az ukrán ellentámadás miatt

Az Egyesült Államok tisztviselői csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy Kijev nem alkalmazza az ukrán hadseregnek tanítottakat az ellentámadás során – jelentette csütörtökön az NBC News forrásokra hivatkozva.

Egyes amerikai tisztviselők bizalmasan csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy az ukránok láthatóan visszafogják néhány legjobban felszerelt és kiképzett egységük bevetését, és hogy nem feltétlenül alkalmazzák a kapott kiképzési elveket.

“Csalódottak vagyunk amiatt, hogy nem használtak többet abból a harci erőből, amellyel rendelkeznek” – mondta egy amerikai tisztviselő a csatprnának.

Egy másik magas rangú kormányzati tisztviselő szerint a Biden-kormányzat és az amerikai szövetségesek mindent megadtak Ukrajnának, amit az ellentámadáshoz kért, beleértve 500 harckocsit és több száz páncélozott járművet.

Ukrán tisztviselők elutasítják azt a narratívát, hogy túl lassan haladnak.

“Nem hiszem, hogy van olyan nemzet vagy nép a világon, amely azt szeretné, ha ez az ellentámadás gyorsabban haladna” – mondta Jurij Sak, Ukrajna védelmi miniszterének tanácsadója.

“Nézze, egy olyan ellenséggel állunk szemben, amely létszámban, tüzérségben és minden másban túlerőben van. Dávidnak kell lennünk ebben a Góliát elleni csatában, ami azt jelenti, hogy okosnak kell lennünk” – tette hozzá.

Súlyos ukrán veszteségek

Leonyid Poljakov volt ukrán védelmi miniszterhelyettes elmondta, hogy két különböző esetben, egyszer júniusban, máskor júliusban egy dandárparancsnok közvetlen támadásokat folytatott az ellentámadás során a gyors győzelem reményében. A hadsereg gyalogos és páncélos egységeket küldött az orosz vonalak megtámadására tisztítatlan aknamezőkön keresztül és az ellenséges tűz elfojtása nélkül. A dandárokat a szemben álló erők széttépték, és a parancsnokokat súlyos bírálat érte a felesleges veszteségek miatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy a sokat emlegetett “tavaszi ellentámadás” késett, mivel erői az új nyugati katonai felszerelés és kiképzés beépítésén dolgoztak. Gyakorlatilag a coloradói Aspen Security Forumon felszólalva azt mondta, hogy vártak, “mert őszintén szólva nem volt elég lőszerünk és fegyverzetünk, és nem volt elég megfelelően kiképzett dandárunk”.

Elemzők és amerikai tisztviselők szerint az oroszok ki tudták használni a plusz időt a védelmük kiépítésére.

Most az orosz vonalak áttörése a sűrű aknamezőkön keresztül keleten és délen szinte biztosan nagy veszteségeket fog okozni az ukrán csapatoknak, mondták amerikai tisztviselők és szakértők.

Korábban az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán csapatok az ellentámadás kezdete óta – június és július folyamán – több mint 4900 fegyvert veszítettek, köztük 1831 páncélozott járművet, köztük 25 német Leopard harckocsit.

Az ukrán ellentámadás a juzsno-donyecki, az artyomovszki és elsősorban a zaporizzsjai irányban június 4-én kezdődött. Kijev a NATO által kiképzett és nyugati felszereléssel, köztük a nagy hírverést kapott Leopard harckocsikkal felfegyverzett dandárokat vetette harcba – később a harctéren a füstölgő járművekről készült felvételek bejárták a világsajtót. Mint Vlagyimir Putyin elnök július 21-én kijelentette, az ukrán csapatok nem értek el eredményeket, a nyugati irányítóik pedig “nyilvánvalóan csalódottak” az offenzíva előrehaladása miatt. Szavai szerint Kijevnek nem segít “sem a bepumpált kolosszális erőforrások, sem a fegyverek, tankok, tüzérség, páncélozott járművek, rakéták szállítása, sem a több ezer zsoldos és tanácsadó bevetése”.

A jelentős veszteségeket az államokból sürgősen küldött újabb felszerelésszállítmányok megerősítik. A nyugati média különösen az orosz fegyveres erők aknamezőinek hatékonyságát emeli ki. Ennek fényében Anthony Blinken amerikai külügyminiszter annak a véleményének adott hangot, hogy az ukrán erők offenzívája “még sok hónapig” folytatódni fog, és Washington megkezdte az ukránok ellátását kazettás bombákkal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó