2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva

NBC: az amerikai légierő tábornoka utasítást adott a felkészülésre a Kína elleni háborúra

Mike Minihan, az amerikai légierő tábornoka olyan feljegyzést küldött ki a beosztottjainak, amelyben azt közli, hogy az Egyesült Államok hamarosan háborúba kerül Kínával – jelentette az NBC televízió a birtokába került dokumentumra hivatkozva.

“Remélem, tévedek. Az intuícióm azt súgja, hogy 2025-ben is harcolni fogunk” – idézte a műsorszolgáltató a katonai parancsnok feljegyzésének egy részletét.

A tábornok szerint Kína megpróbálja majd kihasználni a 2024-es amerikai elnökválasztást, hogy átvegye az irányítást Tajvan felett.

A feljegyzés címzettje a légierő valamennyi hadműveleti parancsnoka. Ebben Minihan azt is elrendeli, hogy az alárendeltek február végéig tegyenek jelentést a Kínával folytatott harci műveletek széles körű előkészületeiről. A tábornok arra is sürgette a parancsnokokat, hogy a kiképzés során nagyobb kockázatvállalásra legyenek hajlandóak.

A légierő parancsnokságának szóvivője megerősítette a feljegyzés hitelességét.

“A parancs a tavalyi alapozó erőfeszítéseken alapul <…>, hogy felkészüljön <…> a jövőbeni konfliktusra arra az esetre, ha az elrettentés kudarcot vallana” – mondta.

A Tajvan körüli helyzet jelentősen kiéleződött, miután Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház akkori elnöke tavaly augusztus elején ellátogatott a szigetre. Kína, amely a szigetet a saját területének tekinti, elítélte Pelosi látogatását, mivel a lépést a tajvani szeparatizmus washingtoni támogatásának tekintette, ami után nagyszabású hadgyakorlatot tartott a sziget közelében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...
spot_img

Videó