2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Julija Timosenko volt ukrán kormányfő Dubajban pihent, ezután Kijev megtiltotta az utazásokat

Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök súlyos bírálatokat kap, mert a média arról számolt be, hogy a közelmúltban az Egyesült Arab Emírségekben töltötte az ünnepi időszakot, miközben országa továbbra is az Oroszországgal fennálló elhúzódó konfliktusban áll.

Egy ukrán parlamenti képviselő felszólította Timosenko pártját, hogy zárja ki őt az újévi kiruccanásáról szóló hírek fényében.

“[A] Haza [párthoz] fordulok azzal a felhívással, hogy Julija Vlagyimirovnát [Timosenko] zárják ki a parlamenti frakcióból és a pártból” – írta Facebook-oldalán pénteken Mariana Bezuglaja, az ukrán parlament védelmi és nemzetbiztonsági bizottságának helyettes vezetője.

A magas rangú képviselőnő egy olyan fotót is közzétett, amelyen állítólag a volt vezető egy dubaji tengerparton tölti idejét. Timosenko, aki 2007 és 2010 között Ukrajna miniszterelnöke volt, jelenleg a Haza Pártot, valamint a párt frakcióját vezeti a parlamentben, vagyis a Verhovna Radában.

Korábban pénteken az Ukrajinszka Pravda című ukrán napilap egy fotósorozatot tett közzé, amelyen látszólag Timosenko és családja Dubajban pihen. A volt miniszterelnök állítólag az ötcsillagos Kempinski Hotelhez tartozó villában nyaralt az Egyesült Arab Emírségekben. Az ukrán újságírók azt állították, hogy január 5-én egy privát, zárt tengerparton fotózták le a politikust.

Az Ukrajinszka Pravda egy külön cikkben az ukrán határőrszolgálaton belüli névtelen forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a volt miniszterelnök december 27. és január 23. között mintegy egy hónapot töltött Dubajban. Lánya még a Moszkva és Kijev közötti konfliktus kezdete előtt költözött családjával együtt az Egyesült Arab Emírségekbe – tette hozzá a lap.

Maga Timosenko nem kommentálta a híreket, pártja pedig nem reagált a Bezuglaja felhívására.

Timosenko, akit Viktor Janukovics elnök idején börtönbe zártak hivatali visszaélés vádjával, 2014 eleji szabadulása után aktívan támogatta a Majdan puccsot. Még ugyanebben az évben a Haza Pártja népszavazást akart kezdeményezni Ukrajna NATO-csatlakozásáról.

Az ukrán kormány megtiltotta a tisztségviselők külföldi utazásait

Az ukrán kormány határozatot fogadott el, amely megtiltja a tisztségviselőknek, hogy a háború ideje alatt alapos indok nélkül külföldre utazzanak – hozta nyilvánosságra Denisz Smihal miniszterelnök pénteken a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

“A parlamenti és az önkormányzati képviselők, az ügyészek, a bírók, valamint más tisztviselők csakis szolgálati utazás céljából léphetik át az államhatárt. Engedélyezett számukra a külföldi utazás megbeszélések, gyógykezelés, valamint kiskorú gyermekek ellátása céljából, de nyaralni nem mehetek külföldre” – fejtette ki a kormányfő.

Hozzátette: vannak, akik még “a háború alatt sem értenek alapvető dolgokat”, ezért hozott a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) határozatot, majd az elnök rendeletet a külföldi utazások kérdésében, most pedig a kormány hozta meg erről a döntést.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó