2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

NATO: nem folytatunk háborút Oroszország ellen

A NATO nem folytat háborút Oroszország ellen, még akkor sem, ha nagy mennyiségű fegyverrel támogatjuk Ukrajnát, hogy az segítse a Moszkva elleni harcot – jelentette ki kedden Robert Bauer, a NATO Katonai Bizottságának elnöke.

Az ERR észt közszolgálati műsorszolgáltatónak adott interjúban Bauer azt a kérdést kapta, hogy az Ukrajnának a NATO-tól kapott hatalmas segélycsomagok azt jelentik-e, hogy a szövetség “legalább részben” háborúban áll Oroszországgal. Bauer azonban elutasította ezt a felvetést.

“A NATO nem áll háborúban Oroszországgal. Ezt nagyon világosan ki kell jelentenem” – mondta, de hozzátette, hogy ez akkor lenne így, ha Moszkva megtámadná a blokk valamelyik tagját.

Bauer szerint a szövetség igyekszik ezt “a lehető legvilágosabban” Oroszország tudomására hozni, “hogy egy ilyen forgatókönyv esetén szövetségesünk területének minden egyes centiméterét megvédjük”.

“Akkor [támadás esetén] konfliktus lesz Oroszország és a NATO között. De addig a NATO nem áll háborúban Oroszországgal” – hangsúlyozta.

Bauer szerint, bár Kijevnek kell eldöntenie, hogyan végződjön a konfliktus, a NATO egyik fő célja Ukrajna szuverenitásának védelme kell, hogy legyen. Rövid távon a cél az kell legyen, hogy a határok visszatérjenek a február 24-i állapothoz, amikor Moszkva megkezdte offenzíváját – érvelt.

Oroszország ukrajnai katonai műveletének kezdete óta a NATO-országok hatalmas mennyiségű katonai felszereléssel és pénzügyi támogatással látják el Ukrajnát. A NATO támogatása azonban 2014 óta folyamatos, a blokk katonai segélyeket és felszereléseket küldött, hogy felkészüljön egy ilyen konfliktusra – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár márciusban.

Moszkva többször felszólította az Egyesült Államokat és más nyugati országokat, hogy hagyjanak fel Ukrajna fegyverekkel és más katonai hardverrel történő felpumpálásával. Magas rangú orosz tisztviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy Kijev folyamatos támogatása csak meghosszabbítja a vérontást anélkül, hogy a konfliktus végkimenetelén változtatna.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...