2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Kijev erő alkalmazását ígérte a szakadár régiók ellen

Kijevben magas rangú tisztviselők irrelevánsnak minősítették azokat a terveket, amelyek szerint több jelenlegi és volt ukrán régióban népszavazást tartanának arról, hogy csatlakozzanak-e Oroszországhoz.

Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnöke a népszavazásokat Moszkva “zsarolásának” nevezte.

“Így néz ki a vereségtől való félelem. Az ellenség fél, és primitív manipulációkat alkalmaz” – írta kedden a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Jermak hozzátette, hogy “Ukrajna meg fogja oldani az orosz kérdést”, és ragaszkodott ahhoz, hogy ezt “csak erővel” lehet megtenni.

Dmitro Kuleba külügyminiszter szintén lebecsülte a közelgő népszavazásról szóló híreket, és “szemfényvesztésnek” minősítette a lépést.

“Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy felszabadítsa területeit, és továbbra is fel fogja szabadítani, bármit is mondjon Oroszország” – tweetelte.

Az elítélések és fenyegetések válaszul érkeztek a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok, valamint az ukrajnai Herszon és Zaporizzsja területek azon ajánlásaira, hogy népszavazást tartsanak az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozás kérdésében. A szavazásokra már ezen a héten sor kerülhet.

Kijev korábban büntetőjogi felelősségre vonással fenyegetett meg mindenkit, aki részt vesz egy ilyen népszavazáson. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint a résztvevők akár 12 évre is börtönbe kerülhetnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...