2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

NATO: a szövetség ajtaja nyitva, de Ukrajna számára még nem jött el az idő

A NATO-tagállamok külügyminiszterei egy bukaresti találkozón megismételték, hogy a szövetség ajtaja továbbra is nyitva áll, de Ukrajna számára nem most jött el az idő a csatlakozásra – jelentette a Bloomberg forrásokra hivatkozva.

A hírügynökség szerint “egyes szövetségesek egy magas rangú európai diplomata szerint azt szorgalmazzák, hogy Kijev közvetlenebb utat kapjon a tagsághoz, de ebben nincs egyetértés”. “A tagok azonban egyetértenek abban, hogy a hangsúlyt most arra kell helyezni, hogy segítsenek Ukrajnának megnyerni a háborút – mondta a diplomata.”

“A NATO-szövetségesek végül ígéretet tehetnek arra, hogy támogatják Ukrajna hadseregét, hogy az hosszú távon meg tudja védeni magát bármilyen jövőbeli agresszióval szemben, de a megbeszélésekről valószínűleg nem születik megállapodás a vezetők jövő nyári vilniusi találkozója előtt” – írta a hírportál a diplomatára hivatkozva.

A Bloomberg szerint “nem lesz érdemi előrelépés” Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban a találkozón, mivel “a szövetségesek óvatosan kezelik Ukrajna megismételt kérését, mivel a blokk kollektív védelmi kötelezettségvállalásai belerángathatják őket egy közvetlen konfliktusba Oroszországgal”.

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa októberben azt mondta, hogy Kijev nem csatlakozhat a NATO-hoz az ukrajnai katonai tevékenységek alatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptember végén jelentette be gyorsított NATO-tagsági kérelmét. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azonban újságíróknak nyilatkozva nem volt hajlandó válaszolni arra a közvetlen kérdésre, hogy a blokk kész-e megfontolni az ajánlatot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...