2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Szijjártó: Magyarország folytatja az atomenergetikai együttműködést Oroszországgal

Magyarország folytatni kívánja az atomenergetikai együttműködést Oroszországgal, és továbbra is ellenez minden szankciót ezen a területen – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn az orosz RT hírtelevíziónak. Magyarország vezető diplomatája a nyilatkozatot az Oroszország déli üdülővárosában, Szocsiban zajló Atomexpo-2022 fórumon tette.

“Nyilvánvaló, hogy a nukleáris energia az energiatermelés legolcsóbb, legbiztonságosabb és legkörnyezetbarátabb módja. Ezért nemzeti érdekünk, hogy folytassuk a Roszatommal való nukleáris együttműködést, és 2030-tól működőképessé tegyük a két új reaktorblokkot” – mondta Szijjártó.

Ezzel a magyarországi paksi atomerőmű bővítésének terveire utalt, amelyet az orosz állami tulajdonú Roszatom atomenergetikai óriáscéggel együttműködve terveznek. Budapest még augusztusban adott engedélyt a vállalatnak arra, hogy két új reaktort építsen a telephelyen, a munkálatok várhatóan 2023-ban kezdődhetnek.

A projekt több uniós ország ellenállásába ütközött. Magyarország azonban eddig sikeresen ellenállt az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett oroszellenes szankcióknak az atomenergia területére való kiterjesztésére irányuló kísérleteknek.

“Mindig is azért küzdöttünk, hogy a szankciórendszer tekintetében az atomenergia mentesüljön. Eddig sikerrel jártunk, így jó reményeim vannak arra, hogy a jövőben is sikeresek leszünk ebben a tekintetben” – mondta Szijjártó.

Magyarország gazdasága nagymértékben függ az orosz energiától. A nukleáris területen történő együttműködés mellett fosszilis tüzelőanyagokat, például kőolajat és földgázt is importál Oroszországból. Budapest élesen bírálta az EU hozzáállását az ukrajnai konfliktushoz, azzal érvelve, hogy a blokk szankciói jobban ártanak saját magának, mint Moszkvának.

Magyarország eddig sikeresen ellenállt az EU azon tervének, hogy teljesen betiltsa az Oroszországból származó kőolaj- és földgázimportot, és feszült tárgyalásokat követően többször is felmentést kapott az orosz fosszilis tüzelőanyagok vásárlására vonatkozó, a blokk egészére kiterjedő korlátozások alól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...