2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Napi 27 millió dollárt veszít a lengyel Orlen vállalat az orosz olajembargó miatt

Az orosz olajra vonatkozó tilalom naponta mintegy 27 millió dollárjába kerül az Orlen energiakonszernnek – mondta Daniel Obajtek, a vállalat elnöke a Financial Timesnak.

“Az Orlen vezérigazgatója napi 27 millió dolláros veszteségről számolt be, amely az olcsóbb orosz olaj és az alternatív szállítások közötti, hordónként mintegy 30 dolláros árkülönbségnek köszönhető” – írta a kiadvány.

Obajtek szerint ez nem veszteség, hanem “az Oroszország támogatásának megtagadása”.

Elismerte ugyanakkor, hogy az Orlen továbbra is a Barátság vezetéken keresztül érkező olajat használja a csehországi Litvinovban lévő finomítójához.

“Az orosz olaj teljes kiváltásához jobb olajellátási logisztikára van szükség, amin a cseh kormánnyal együtt dolgozunk” – mondta a vezető.

Április elején Obajtek közölte, hogy konszernje felmondta az utolsó, Oroszországból származó olajszállításokra vonatkozó szerződést. Ez a Tatnyefttyel kötött megállapodás volt, amely 2024 decemberéig volt érvényes. Az Orlen ennek keretében havi 200 ezer tonna olajat vásárolt.

A Transznyefty február 27-én jelentette be, hogy leállította az olajszállítást Lengyelországba, mivel a hónap végére szóló rendeléseket nem adták le és nem fizették ki. Ennek következtében az országba irányuló szállítások kikerültek az orosz energiaügyi minisztérium által jóváhagyott exportmenetrendből.

A Moszkva elleni nyugati olajszankciók 2022. december 5-én léptek életbe: az Európai Unió leállította a tengeri úton szállított orosz olaj importját, a G7-országok, Ausztrália és az EU pedig hordónként 60 dolláros árplafont szabott meg a tengeri szállításokra. Oroszország válaszul február 1-jétől megtiltotta a külföldieknek történő üzemanyag-szállításokat, amennyiben a szerződések közvetlenül vagy közvetve ársapka-mechanizmust tartalmaznak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó