2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Nagykövet: az Oroszország és Irán közötti gazdasági kapcsolatok nagyobb lendületet vesznek

A nyugati szankciók által célba vett országoknak össze kell fogniuk, hogy ellenálljanak a monopoláris globális hegemóniának – mondta Kazem Dzsalali, Irán moszkvai nagykövete szerdán a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

Bár Irán évtizedek óta átfogó nemzetközi szankciók alatt él, az ország gazdasága nem ment tönkre – jelentette ki Dzsalali. Éppen ellenkezőleg, Teheránnak sikerült alkalmazkodnia, és úgy szigetelte el gazdaságát, hogy már nem függ nagymértékben a nyugati kereskedelemtől – tette hozzá.

“Az amerikai szankciók célja az volt, hogy tönkretegyék az iráni gazdaságot, amely korábban az olaj- és gázexporttól függött. Lelepleztük ellenségeink tervét, és elkezdtük fejleszteni a gazdaság különböző területeit, és csökkentettük az energiaexporttól való függőségünket” – mondta.

Két évtizeddel ezelőtt Irán nem olajipari exportja mindössze 1,5 milliárd dollárt tett ki – jegyezte meg a nagykövet. Azóta Teheránnak sikerült diverzifikálnia az energiától, és idén elérte az 54 milliárd dolláros nem energetikai exportot – mondta a tisztviselő.

A kormány a szankciórendszert lehetőségként tekintette, és jelenleg az iráni gazdaság a világ 16. legnagyobb gazdasága Dzsalali szerint.

“Az ipar számos ágazatában, beleértve a tudományt és a technológiát is, Irán teljes ciklusú gyártást hozott létre, még akkor is, ha az iráni ipar Oroszországhoz hasonlóan a nyugati technológiáktól függött. Oroszország most távolodik el a Nyugattól. Mi negyven évvel ezelőtt kezdtük ezt a folyamatot” – mondta a tisztviselő.

Kiemelte továbbá a Moszkva és Teherán közötti kapcsolatok elmélyülését, és azt mondta, hogy a két gazdaság kiegészítheti egymást, rámutatva a kölcsönös beruházások, valamint az energetikai és ipari együttműködés fokozására.

“Ez a tendencia egyre nagyobb lendületet vesz. Gazdaságaink kiegészíthetik egymást, és végül szinergiát hozhatnak létre” – javasolta Dzsalali.

Oroszország és Irán a nyugati gazdasági szankciókkal szemben egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait. A kétoldalú kereskedelmi forgalom a 2019-ben regisztrált 1,6 milliárd dollárról csaknem megháromszorozódott, és a hivatalos adatok szerint 2022-ben eléri a 4,6 milliárd dollárt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó