2023, január 30.
-3.9 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Nagykövet: az amerikai harckocsik meg lesznek semmisítve Ukrajnában

Az Ukrajnába küldött amerikai harckocsikat az orosz erők megsemmisítik – figyelmeztetett Moszkva amerikai nagykövete, miután a média szerint a Fehér Ház a korábbi vonakodása ellenére nehézpáncélosokat kíván szállítani Kijevnek.

Az M1 Abrams fő harckocsi esetleges Ukrajnába történő szállításáról kérdezve Oroszország amerikai nagykövete, Anatolij Antonov azt mondta, hogy a lépés csak fokozná az amerikaiak részvételét a konfliktusban, és messze túlmutat a “védelmi fegyverek” felajánlásán.

“Ha döntés születik az M1 Abrams Kijevnek történő átadásáról, az amerikai tankok minden kétséget kizáróan megsemmisülnek, ahogy a NATO katonai felszerelésének minden más darabja is” – mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy

“az amerikaiak folyamatosan emelik a bábkormányuknak nyújtott katonai segítség “lécét””.

Bár a Fehér Ház korábban elutasította Kijev követelését az M1 Abramsra vonatkozóan – amely szerepelt az ukrán tisztviselők által az ünnepek körül terjesztett karácsonyi “kívánságlistán” -, kedden több hírügynökség is arról számolt be, hogy Washington meggondolta magát, és most mégiscsak szándékában áll elküldeni őket. A jelentések szerint a bejelentésre már ezen a héten sor kerülhet.

Míg a Pentagon azzal érvelt, hogy az Abrams üzemeltetése és fenntartása költséges, és évekbe telhet, mire a harctérre kerül, a New York Times szerint a tisztviselők most úgy vélik, hogy azért kell beleegyezni a jármű szállítására, hogy meggyőzzék Németországot, hogy engedélyezze saját Leopard 2 harckocsijának szállítását. A Leopardot több európai hadsereg is használja, mintegy 2000 darab állomásozik belőle a kontinensen, bár Berlin köteles engedélyezni az átadásukat bármely harmadik országba.

Antonov nagykövet megjegyezte, hogy az amerikai tisztviselők gyakran előzetesen megnézik a sajtóban megjelent információkat, mielőtt azokat hivatalosan is megerősítenék, ami arra utal, hogy az M1 Abramsról szóló keddi jelentések egy újabb példa a szándékos kiszivárogtatásra. Hozzátette, hogy Washington “proxy”-ként használja Ukrajnát, hogy “stratégiai vereséget okozzon nekünk”, és azt állította, hogy az Egyesült Államok volt az ellenségeskedések valódi felbujtója.

“Ha az Egyesült Államok úgy dönt, hogy harckocsikat szállít, lehetetlen lesz egy ilyen lépést a “védelmi fegyverekről” szóló érvekkel indokolni. Ez egy újabb égbekiáltó provokáció lenne az Oroszországi Föderáció ellen” – mondta.

“Senkinek sem lehetnek illúziói azzal kapcsolatban, hogy ki a valódi agresszor a jelenlegi konfliktusban”.

Moszkva többször elítélte a konfliktusba való nyugati beavatkozást, azzal érvelve, hogy az Ukrajnába ömlő haditechnikai eszközök áradata csak meghosszabbította a harcokat és lehetetlenné teszi a tárgyalásos rendezést. Ennek ellenére a Kreml kijelentette, hogy semmilyen külföldi támogatás nem akadályozza meg céljai elérésében, és ígéretet tett arra, hogy az Ukrajnába küldött összes NATO-fegyver “el fog égni”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...