2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Kuleba azt hazudta a Politicoban, hogy Ukrajna betartotta a minszki folyamatokat

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt állította, hogy Kijev évekig jóhiszeműen tárgyalt, míg Moszkva a Párizs és Berlin által közvetített minszki folyamatot arra használta fel, hogy időt nyerjen a háborúra. Azt is állította, hogy a Nyugat nem elég a békéhez, amely csak akkor jöhet el, ha a globális Dél Ukrajna mellé áll.

“Nyolc éven át Ukrajna és a Nyugat a politika és a diplomácia eszközeivel próbált véget vetni a háborúnak” – érvelt Kuleba a Politico keddi, “Hogyan ne tárgyaljunk Oroszországgal” című véleménycikkében. A 2014-ben Franciaország és Németország által kezdeményezett minszki folyamat során Ukrajna beleegyezett “évekig tartó eredménytelen tárgyalásokba”, hogy “elkerülje az eszkalációt és megőrizze a békét Európában” – írta.

“Miközben mi visszafogtuk magunkat, Oroszország építkezett” – mondta Kuleba, azt állítva, hogy Moszkva mindvégig “egy teljes körű háborúra készült Ukrajna ellen”, hogy “egyetlen pusztító csapással megsemmisítse a demokratikus nemzetközi rendet”.

Ukrajna teljes mértékben betartotta a minszki folyamatot, míg Oroszország “soha nem törekedett a tisztességes békére és a fair playre” – állította Kuleba.

Az állítások, amelyekhez Kuleba nem szolgáltatott bizonyítékokat, ellentmondtak az akkori német és francia vezetők, valamint Ukrajna saját korábbi elnökének nemrégiben tett vallomásainak.

Angela Merkel volt német kancellár a múlt hónapban azt mondta, hogy Minszk célja az volt, hogy “értékes időt adjon Ukrajnának” a hadseregének kiépítésére. Francois Hollande volt francia elnök december végén megerősítette ezt az ukrán médiának.

Petro Porosenko, aki 2014 és 2019 között vezette Ukrajnát, tavaly júniusban nyíltan kijelentette, hogy Minszk “semmit sem jelent”, és csak egy trükk volt, hogy “késleltesse a háborút – nyolc évet biztosítson a gazdasági növekedés helyreállítására és erős fegyveres erők létrehozására”.

Kuleba Politico történetében mindez nem történt meg. Ehelyett az ukrán külügyminiszter azt állította, hogy “a megtévesztés áll Oroszország külpolitikájának és annak a módnak a középpontjában, ahogyan nemzetközi partnereivel bánik – Európában, Afrikában, Ázsiában és más régiókban egyaránt”, és hogy Moszkva inkább “áldozatokkal, gyengékkel, csatlósokkal” tárgyal.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök hétfőn arra figyelmeztette a moszkvai diplomatákat, hogy a Nyugat “megpróbál minél több szavazatot szerezni oroszellenes kezdeményezései támogatására, olyan alattomos eszközökkel, mint a gazdasági nyomásgyakorlás, a zsarolás és a politikai megvesztegetés”.

Keddi vezércikkében Kuleba azt állította, hogy “a Nyugat hangja nem elég” a globális biztonság helyreállításához, és hogy az ukrajnai béke most attól függ, hogy “Ázsia, Afrika, a Közel-Kelet és Latin-Amerika országai felemelik-e a szavukat, és használják-e súlyukat és befolyásukat” olyan helyeken, mint az ENSZ, ahol szavazataik számítanak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...