2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Nagy-Britanniát humanitárius válság fenyegeti a magas rezsiköltségek miatt

Nagy-Britanniát “humanitárius válság” fenyegeti, amely betegségekkel, többlethalálozással és növekvő egyenlőtlenségekkel járhat, ha a kormány nem tesz sürgős lépéseket az emelkedő energiaszámlák ellen – figyelmeztetett pénteken a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) Szövetsége.

A szervezet levélben fordult az államkincstárnokhoz, azt állítva, hogy a cselekvés elmulasztása még nagyobb nyomást gyakorolna az amúgy is feszült egészségügyi szolgáltatásokra. Az NHS szerint, ha az energiaszámlák megfizethetetlenné válnak, az ország egészségügyi és szociális ellátórendszerére marad “a darabok összeszedése”.

“Az ország humanitárius válsággal néz szembe. Sok ember azzal a szörnyű választással szembesülhet, hogy kihagyja az étkezést, hogy fűthesse az otthonát, vagy hideg, nedves és nagyon kellemetlen körülmények között kell élnie” – írta Nadhim Zahawi, az NHS vezetője.

“Ez viszont betegség- és rosszullétek kialakulásához vezethet országszerte, és tovább növelheti az egészségügyi egyenlőtlenségeket, ronthatja a gyermekek életesélyeit, és kitörölhetetlen nyomot hagyhat a helyi közösségeken.”

Az NHS kiemelte, hogy amellett, hogy több betegséget okoz, a tömeges tüzelőanyag-szegénység valószínűleg “növeli a hideg otthonokhoz kapcsolódó, már most is magas éves halálesetek számát”. Megjegyezte, hogy a helyzet a mentális egészségre is hatással lehet.

“Az egészségügyi vezetők egyértelműek, hogy ha a kormány nem tesz sürgős lépéseket, ez közegészségügyi vészhelyzetet fog okozni” – hangsúlyozta Zahawi.

A figyelmeztetés azért hangzott el, mert az előrejelzések szerint az átlagos brit háztartások energiaszámlái az árplafon következő emelését követően 2023 januárjától évi 4200 fontot (kb. 2 millió HUF) meghaladó összegre emelkednek. Tavaly októberben ezt 1400 fontban állapították meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.