2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Náci szimbólum viselése közben fotózták le a volt ukrán elnököt, Petro Porosenkót is

Petro Porosenko, Ukrajna volt elnöke a múlt héten egy ukrán katonákkal tartott találkozón lefotózták, amint katonai egyenruháján egy náci szimbólumot visel.

A politikus a közösségi médiában és a sajtójában gyakran mutat be olyan kellékeket, mint a quadcopterek, háztartási eszközök vagy akár páncélozott járművek, hogy ezzel is hangsúlyozza személyes hozzájárulását az Oroszország elleni háborús erőfeszítésekhez.

Porosenko a náci jelképpel. Kép: Porosenko Telegram

A múlt szombaton a közösségi média fiókjain közzétett képeken egy katonai jelvényt visel, amelyen az úgynevezett Fekete Nap, vagy “Sonnenrad” látható. A szimbólum a náci Németországból származik, és világszerte széles körben használják különböző neonáci csoportok politikai irányultságuk megjelölésére.

A hírhedt ukrán katonai egység, az Azov zászlóalj például eredeti jelvényén is szerepelt a Sonnenrad, de később eltávolították, hogy megpróbálják elrejtetni a náci ideológiákhoz fűződő kapcsolatát, amelyről már a nyugati sajtó is írt.

Porosenko a náci jelképpel. Kép: Porosenko Telegram

A vitatott jelvény a jelek szerint az ukrán fegyveres erők 36. tengerészgyalogos dandárjától származik. Egy korábbi fotón az exelnök kezet szorított Valerij Prozapasszal, Porosenko Európai Szolidaritás pártjának tagjával, a 36. dandárban szolgáló kapitánnyal, aki ugyanilyen emblémát viselt.

A 10. hegyi rohamdandárt, amelyet Porosenko meglátogatott, miközben a jelvényt viselte a kabátja vállán, “Edelweiss”-nek hívják, miután Zelenszkij februárban hivatalosan is ezt a megnevezést adta az egységnek.

Porosenko a náci jelképpel. Kép: Porosenko Telegram

Az ukrán hadsereg tagadja, hogy az elnevezésnek bármi köze lenne a Wehrmacht náci korabeli Edelweiss 1. hegyi hadosztályához, amely hírhedt a csapatai által a keleti fronton elkövetett háborús bűnökről.

A neonáci szimpatizánsok elterjedtségét az ukrán csapatok között a 2014-es kijevi puccs után a kutatók és a nemzetközi sajtó alaposan dokumentálta. Ezt azonban a nyugati média nagyrészt figyelmen kívül hagyta, mióta tavaly kitört az ellenségeskedés Oroszország és Ukrajna között.

Az ukrán hadsereg főparancsnoka a kedvenc horogkeresztes karkötőjével pózol

Júniusban a New York Times azt állította, hogy a náci ikonográfia széles körű használata Ukrajnában “kényes kérdés”, hangsúlyozva, hogy az nem tükrözi az azokat megjelenítők valódi ideológiáját.

Moszkva viszont a szélsőjobboldali nacionalisták megerősödését a modern Ukrajnában a folyamatban lévő konfliktus egyik fő okának nevezte.

Zelenszkij megint egy náci jelvényes ukrán katonáról posztolt képet

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó