2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Az ukrán hadsereg főparancsnoka a kedvenc horogkeresztes karkötőjével pózol

Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egy fotót tett közzé a Twitteren, amelyen horogkeresztes karkötőt visel. Bár Kijev “orosz propagandaként” utasítja vissza a vádakat, hogy neonácik vannak a hadseregben és a kormányban, katonái és politikusaik gyakran fényképezkednek a Harmadik Birodalom jelképeit viselve.

Csütörtöki bejegyzésében Zaluzsnyij kijelentette, hogy Ukrajna Oroszország elleni harca olyan méretű, “amilyet a világ a második világháború óta nem látott”. Nem volt azonnal világos, hogy a harc melyik oldalára utal.

Zaluzsnyij csuklóját a fotón egy több lapból álló karkötő díszíti, amelyek közül legalább az egyikben egy horogkereszt látható. Maga a fotó legalább március óta kering az interneten.

Néhány ukránbarát kommentelő azt állította, hogy Zaluzsnyij karkötője valójában egy skandináv pogány szimbólumot ábrázol, amely a kép digitális tömörítése miatt horogkeresztnek tűnik. Maga Zaluzsnyij is kommentálta az egyik Facebook-bejegyzést, és ragaszkodott hozzá, hogy ez a helyzet.

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij és az ő karkötője.

Nem ő azonban az első ukrán katonatiszt, akit náci jelvények viselésével vádolnak. Az ukrán hadsereg hírhedt Azov-ezredén kívül (amely neonáci milíciából indult), az ukrán hadsereg tagjait látták már a 3. SS páncélos hadosztály jelképét, a “halálfej” vagy “totenkopf” jelképét viselni, és horogkereszteket is festettek a járműveikre.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közzétett egy képet, amelyen egy ukrán katona az SS 14. Waffen Grenadier hadosztály zászlaját viseli, egy fotót egy tüzérről, aki a halálfejet viseli, és egy fotót az egyik saját testőréről, aki ugyanezt a “totenkopf” jelvényt viseli. A képek közül kettő Zelenszkij hivatalos Instagram-fiókjára került fel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a neonáci csoportoknak az ukrán hadseregre és kormányra gyakorolt túl nagy befolyására hivatkozott, mint az egyik olyan tényezőre, amely befolyásolta döntését, hogy februárban csapatokat küldjön az országba. Putyin a Donbassz régió védelme és Ukrajna demilitarizálása mellett az ország “denácifikálására” is esküdött.

A bizonyítékok ellenére ukrán tisztviselők és egyes nyugati médiumok a nao-nácizmus vádját “mítosznak” és “orosz propagandának” minősítették.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...