2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Array

MVM: az év végére kijelölik a Déli Áramlat végleges útvonalát

A Déli Áramlat gázvezeték végleges útvonalának kiválasztása az év végére várható, a tervek szerint a magyarországi szakaszt 2017-re átadnák – közölte az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. szerdán az MTI megkeresésére. A társaság írásos tájékoztatása szerint lehetőség van arra, hogy a vezeték új nyomvonala részben a korábban tervezett, de végül elvetett Nabucco csővezeték útvonala mentén haladjon. Ezért a vállalat elsődlegesen azt vizsgálja, hogy lehetséges-e a meglévő tervek és adatok felhasználása, ami megkönnyítené és felgyorsíthatná a tervezési és engedélyezési munkákat.

A Déli Áramlat építésének előkészítése a tervek szerint halad – hangsúlyozta az MVM, hozzátéve, hogy az időzítésben nem jelent különbséget a nyomvonal változása. Az új magyarországi nyomvonal 360-380 kilométer hosszú lehet, a vezeték Röszkénél lépne be Magyarországra, majd a városföldi gázcsomópont érintése után Rajkánál hagyná el az országot az osztrák Baumgarten felé.

A Déli Áramlat előzetes műszaki tanulmánya az év végére készül el, ekkor születik majd egy előzetes költségbecslés arról, hogy az Ausztria felé vezető, a szlovén nyomvonalnál másfélszer hosszabb útvonal milyen többletköltséget jelent. A kormány célja, hogy az ellátásbiztonságot minden lehetséges eszközzel növelje, a több vezeték kiegyensúlyozott földgázportfóliót jelent Magyarország számára. A Déli Áramlaton körülbelül évi 38 milliárd köbméter földgáz érkezne az európai piacra, az országon áthaladó tranzit mellett Magyarországra mintegy 4-6 milliárd köbmétert szállíthat évente a vezeték üzemeltetője – közölte az MVM.

A társaság válaszában felidézte: ez év januárjában az Európai Bizottság a gázvezeték megépítésében érintett uniós tagállamok egyetértésével az orosz féllel közösen munkacsoportot alakított, hogy 2014 végéig létrehozza a Déli Áramlat projekt egységes, az uniós jognak megfelelő működési és jogi keretrendszerét, egyidejűleg lehetővé tegye a bilaterális kormányközi megállapodások fenntartását az egységesen kialakított módosításokkal. A munkacsoportot létrehozó dokumentumban a tagállamok jóváhagyták, hogy a Bizottság tárgyal az orosz féllel.

Az MVM a maga részéről minden döntést meghozott annak érdekében, hogy a beruházás terv szerint elkészülhessen – hangsúlyozta válaszában a társaság.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó