2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva
Array

Moszkvában megemlékeztek az 1941-es díszszemléről

Korhű egyenruhában menetelő katonák és a korabeli haditechnika felvonultatásával emlékeztek meg hétfőn a moszkvai Vörös téren az 1941. november 7-i katonai parádéról, amelynek részvevői akkor a díszszemléről egyenesen a Moszkva határában húzódó frontra indultak.

A díszszemlét annak idején az 1917-es bolsevik forradalom évfordulójára időzítették, amely a szovjet korszakban a legnagyobb állami ünnep volt.

Az ünnepélyes megemlékezésen Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere emlékeztetett, hogy éppen a 75 évvel ezelőtti díszszemle – amelyen 28 és fél ezer katona vett részt – teremtette meg a hitet, hogy az ellenséget le fogják győzni.

“Hatalmas erkölcsi győzelem volt ez, amely a kezdetét jelentette a németek Moszkva és Sztálingrád alatti, a kurszki kiszögellésnél és más csatákban való szétverésének” – mondta.

Szavai szerint a katonai parádé erőt adott a blokád alatt élő leningrádiaknak, “erősítette a lelket a névtelen magaslatokért vívott küzdelemben, segített a hátországban végzett nehéz munkában, és egészen Berlinig lelkesítette a katonákat”.

Szobjanyin köszönetet mondott a veteránoknak a nagy győzelemért, és hangsúlyozta, hogy mindörökké a bátorság és a lelkierő mintaképei maradnak.

Az idei korhű díszszemlén, amelyen 5 ezer katona vonult fel, immár 14. alkalommal emlékeztek meg Moszkvában az 1941-es parádéról. MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...