2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Moszkvába látogat a lengyel külügyminiszter-helyettes

Munkalátogatást tesz pénteken Moszkvában Marek Ziólkowski lengyel külügyminiszter-helyettes, aki Vlagyimir Tyitov orosz külügyminiszter-helyettessel tárgyal – jelentette be szerdán Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter egy rádióinterjúban.

Waszczykowski a lengyel közszolgálati rádióban nyilatkozva elmondta, hogy Ziólkowski látogatása kapcsolatfelvételnek minősül az új lengyel kormány és az orosz partner között. A két ország kapcsolataiban egy sor megoldandó kérdés van – emlékeztetett a lengyel külügyminiszter, konkrétan említve az európai biztonságot, a 2010-es szmolenszki légikatasztrófát, valamint a korábban az orosz külügyi tárca tulajdonában álló varsói ingatlanok ügyét.

Elmondta: a lengyel fél minden fontosnak tartott témát szeretne megtárgyalni, azokat is, amelyek körül vita van, és azokat is, amelyekben konszenzus körvonalazódik. Megjegyezte ugyanakkor: “az oroszok a házigazdák, ők szabják majd meg az időkeretet és a tárgyalások módját”.

A 2010-ben lezuhant lengyel elnöki különgép roncsának lehetséges visszaadását firtató kérdésre válaszolva a miniszter úgy vélte, hogy sok minden az oroszoktól és a külföldi közvéleménytől függ. Mint mondta, Lengyelország szeretné tisztázni a katasztrófa körülményeit, és ha Moszkva késlelteti ezt, a lengyelekben az a gyanú támad, hogy “Oroszországnak rejtegetni valója van”. A nyomozás lezárása az oroszok érdeke, mert az ügy “nagy árnyékot vet a kétoldalú kapcsolatokra” – jelentette ki Waszczykowski. Ezzel vélhetően arra a tényre utalt, hogy Moszkva eddig az orosz ügyészség lezáratlan nyomozására hivatkozva nem tett eleget az ismételt lengyel kéréseknek, melyek a repülőgép roncsának visszaadására vonatkoztak.

Lengyel-orosz miniszterhelyettesi szintű egyeztetéseket utoljára tavaly februárban tartottak Varsóban. A kétoldalú kapcsolatok az ukrán válság kitörése után hidegültek el. A korábbi és a tavaly novemberben hivatalba lépett jelenlegi kormány egyaránt kiállt az Oroszországra kivetett uniós szankciók, a nemzetközi szerződések ukrajnai érvényesítése mellett.

Waszczykowski az utóbbi időben többször úgy nyilatkozott, hogy “a lengyel-orosz kapcsolatok javításának kulcsa Moszkvában van”. A pénteki egyeztetés napirendjén a lengyel külügyminisztérium honlapján közzétett közlemény szerint a kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatokon kívül az EU-, illetve a NATO-orosz kapcsolatok, a minszki tűzszüneti megállapodás végrehajtása, valamint a közel-keleti válság is szerepel.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....