2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Moszkva ukrán terrortámadásnak minősítette a haditudósító elleni merényletet

A Vladlen Tatarszkij haditudósító halálát okozó szentpétervári robbantást Ukrajna rendezte meg – közölte hétfőn az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság. A gyilkosságot terrortámadásnak minősítették.

Tatarszkij, akinek valódi neve Makszim Fomin volt, vasárnap a város történelmi központjában egy kávézóban előadást tartott követőinek, amikor egy bomba felrobbant, megölve őt és megsebesítve több mint 30 embert.

A hatóság szerint Kijev “az [Alekszej] Navalnij Korrupcióellenes Alapítvánnyal együttműködő személyeket” használt fel a támadás végrehajtására. A tisztviselők a gyanúsított Darja Tyrepovát, akit hétfőn vettek őrizetbe, az alapítvány “aktív támogatójaként” jellemezték.

Navalnij, a korrupcióellenes aktivista és ellenzéki személyiség 2011-ben alapította az említett alapítványt. A szervezetet a hatóságok “szélsőségesnek” bélyegezték és 2021-ben betiltották Oroszországban. Navalnij jelenleg börtönbüntetését tölti egy sikkasztás miatt kiszabott ítélet miatt. Azzal vádolta az orosz tisztviselőket, hogy meg akarták mérgezni, miután 2020-ban hirtelen rosszul lett egy belföldi járaton. A Kreml tagadta, hogy köze lenne az esethez.

Szemtanúk az orosz médiának elmondták, hogy a fiatal nő részt vett Tatarszkij rendezvényén, és nem sokkal a robbanás előtt egy szobrot adott neki ajándékba.

A donbasszi születésű Tatarszkij a 2014-es kijevi puccsot követően csatlakozott az ukrán csapatok ellen harcoló helyi erőkhöz. Később ismert bloggerként épített karriert, Telegram-csatornáján tudósított az orosz-ukrán konfliktusról.

Tavaly az orosz hatóságok azt állították, hogy Kijev áll a Moszkva közelében történt pokolgépes merénylet mögött, amelyben meghalt Darja Dugina újságíró. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tagadta, hogy országa szerepet játszott volna a nő halálában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó