2022, július 1.
36.9 C
Budapest
22.1 C
Moszkva

Moszkva szigorítja a nyugati szankciókra adott válaszokat

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán aláírta azt a rendeletet, amely ideiglenes eljárást vezet be a hazai cégek nyereségének kiosztására a “barátságtalan országok” azon hitelezői számára, akiknek ilyen kifizetések járnak. A dokumentumot a hivatalos kormányzati jogi információs portálon tették közzé.

A dokumentumban konkrétan az áll, hogy “ha a nyereség kiosztásáról döntés születik”, akkor az ilyen nyereség kifizetése az úgynevezett “külföldi hitelezőknek” mostantól a március elején aláírt elnöki rendeletnek megfelelően történik.

A dokumentum szerint, ha egy orosz cég úgy dönt, hogy osztalékot fizet, a barátságtalan országok lakosai alapértelmezés szerint egy speciális C típusú bankszámlára kapják meg a részüket. Az ilyen számláról nem lehet pénzt kivenni, hanem csak korlátozott célokra, például adófizetésre vagy OFZ-vásárlásra (Szövetségi hitelkötvények) lehet fordítani. A Központi Bank és a Pénzügyminisztérium azonban külön engedélyt adhat a pénzeszközöknek egy normál számlára történő átutalására.

Március elején Putyin aláírt egy rendeletet, amely ideiglenes eljárást vezetett be az Oroszországgal szemben szankciókat bevezető országok külföldi hitelezőivel szembeni kötelezettségek teljesítésére. Ez az orosz régiók és önkormányzatok adósságkötelezettségeire (hitelek, kölcsönök, kötvények), valamint azokra a természetes és jogi személyekre vonatkozott, amelyek havi 10 millió rubelt (150 000 dollár) vagy ennek megfelelő valutát meghaladó összegű kifizetéseket teljesítenek.

A rendelet azt jelentette, hogy a külföldi hitelezőkkel szemben valutában fennálló kötelezettségekkel rendelkező orosz hitelfelvevőnek joga van rubelben fizetni. Kötelezte továbbá a külföldi hitelezőket (vagy az értékpapírok névleges tulajdonosait) arra, hogy C típusú számlákat nyissanak az orosz bankoknál a hitelekhez. Az értékpapír-kibocsátással kapcsolatos kötelezettségeik teljesítéséhez az orosz hitelfelvevő ilyen számlát nyithat az orosz központi értékpapír-letétkezelőnél. A hitelfelvevő ezt követően a kifizetés napján érvényes központi banki árfolyamon, rubelben kifejezett ellenértékben utalhat át pénzeszközöket.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS