2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Újabb csúcson a rubel a dollárral és az euróval szemben

Az orosz valuta a pandémiát megelőző szintre erősödött

Az orosz rubel több mint két éves csúcsra erősödött kedden az amerikai dollárral szemben, annak a hírnek a hatására, hogy Oroszország két külföldi kötvényének dollárban történő kifizetése éppen a határidő lejárta előtt érkezett meg a hitelezőkhöz, és ezzel az ország elkerülte a fizetésképtelenséget.

Az árfolyam a keddi devizakereskedés során a Bloomberg adatai szerint 66,43 rubelt ért el dolláronként 13:06-kor (GMT), bár az orosz valuta a nap folyamán később valamennyit veszített lendületéből. A moszkvai tőzsde kedden munkaszüneti nap miatt zárva volt.

Amikor szerdán megnyílt a kereskedés Moszkvában, az orosz valuta 15:50-kor (GMT) valamivel 67 rubel felett állt dolláronként, ami 2020 márciusa óta a legerősebb szint.

A rubel az euróval szemben is erősödött, a délutáni moszkvai kereskedésben 70 rubelt ért egy euró, ami 2020 februárja óta a legerősebb érték.

Mindez azután történt, hogy az EU hatodik szankciócsomagot javasolta Moszkva ellen, amely az orosz olajimport fokozatos megszüntetését is magában foglalja.

Pénteken az orosz központi bank 14%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat a szankciók sújtotta gazdaság hitelezésének fellendítésére tett legújabb kísérletében.

Az euró jelenleg ötéves mélypont körül mozog a dollárral szemben, mivel az Oroszország elleni, Ukrajnával kapcsolatos szankciók miatt az infláció és az energiaellátás bizonytalanná vált.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...