2023, március 29.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva

Moszkva sajnálja Izrael oroszellenes hozzáállását az ukrán konfliktushoz

Moszkva sajnálatosnak tartja Izrael oroszellenes hozzáállását az ukrán konfliktushoz – közölte Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő. Egy keddi televíziós műsorban megjegyezte, hogy Nyugat-Jeruzsálem közelmúltbeli retorikája “abszolút nem volt konstruktív” és “tárgyilagos”.

Oroszország és Izrael viszonya megromlott Moszkva ukrajnai katonai műveletének megindítása óta, és Zakharova felhívta a figyelmet arra, hogy ez “nem magától történt”.

“Az elmúlt hónapokban abszolút nem konstruktív és ami a legfontosabb, elfogult retorikát hallottunk Tel-Avivból” – jelentette ki Zakharova. Megjegyezte, hogy az Izrael különböző hatalmi szintjeiről érkező oroszellenes értékelések komoly kérdéseket vetnek fel Moszkvában, különösen azért, mert azokat kizárólag ukránbarát módon fogalmazták meg.

“És ez nem az ukrán nép, hanem kizárólag a kijevi rezsim támogatását jelentette” – jegyezte meg a diplomata, hozzátéve, hogy a retorika “teljesen összhangban van a Nyugat furcsa és vad hangjával”.

Zakharova azt is hangsúlyozta, hogy az Izraellel való kétoldalú kapcsolatok megnehezítésére irányuló “impulzus” nem Oroszországból származik.

“Amikor most olyan megjegyzéseket hallunk az ország vezetésétől, hogy Oroszország egyes intézkedései a kétoldalú pályán befolyásolhatják a kapcsolatokat, akkor megkérdezném, hogy ugyanezek az emberek nem gondolják-e, hogy az ő intézkedéseik és nyilatkozataik ezekben a hónapokban már befolyásolták a kétoldalú kapcsolatokat” – mondta.

A szóvivőnő kijelentései azután hangzottak el, hogy Jair Lapid izraeli miniszterelnök utasította országa külügyminisztériumát, hogy készítsen elő egy sor válaszintézkedést arra az esetre, ha a Zsidó Ügynökség oroszországi kirendeltségét bezárnák.

A miniszterelnök vasárnap arra figyelmeztetett, hogy a zsidó származású emberek Izraelbe való bevándorlását elősegítő kvázi kormányzati ügynökség bezárása “súlyos” hatással lenne a Moszkva és Nyugat-Jeruzsálem közötti kapcsolatokra.

A keddi interjúban Zakharova kijelentette, hogy a szervezet sorsa Oroszországban az orosz igazságügyi minisztérium kezében van, és kizárólag jogi kérdés.

Múlt héten egy moszkvai bíróság közölte, hogy hivatalos kérelmet kapott az igazságügyi minisztériumtól az ügynökség oroszországi kirendeltségének felszámolására, az adattárolással és adatvédelemmel kapcsolatos helyi törvények állítólagos megsértésére hivatkozva. Az ügyben csütörtökön tartanak előzetes meghallgatást.

A Kreml is ragaszkodott ahhoz, hogy a Zsidó Ügynökség körül kialakult helyzet jogi kérdés, és óva intett az ügy átpolitizálásától. “Valóban vannak kérdések a Zsidó Ügynökség számára az orosz törvények betartásával kapcsolatban. De ezt a helyzetet nem szabad átpolitizálni vagy az orosz-izraeli kapcsolatok egészére kivetíteni” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Moszkva és Nyugat-Jeruzsálem viszonya jelentősen megromlott, amióta Oroszország február végén katonai műveletet indított Ukrajnában. Izrael “a nemzetközi jog megsértéseként” elítélte a hadműveletet, azonban eddig tartózkodott attól, hogy csatlakozzon a Moszkva elleni nemzetközi szankciókhoz. Emellett csak humanitárius és nem halálos segélyt küldött Ukrajnának, ellentétben más támogatókkal, amelyek fegyverekkel látják el Kijevet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó