2022, szeptember 29.
15.2 C
Budapest
10.7 C
Moszkva

Oroszország távozásra szólítja fel a Zsidó Ügynökséget

Izrael küldöttséget küld Moszkvába, hogy "biztosítsa" a Zsidó Ügynökség oroszországi tevékenységének folytatását - jelentette be csütörtökön a miniszterelnöki hivatal.

Az egyik moszkvai kerületi bíróság korábban közölte, hogy az igazságügyi minisztériumtól az ügynökség oroszországi kirendeltségének felszámolására vonatkozó kérelmet kapott. A zsidók Izraelbe való hazatelepülését elősegítő szervezet esetleges bezárása arra késztette Jair Lapid izraeli miniszterelnököt, hogy diplomatákkal és a nemzetbiztonsági tanács tagjaival “helyzetértékelést” végezzen.

“Úgy döntöttek, hogy a miniszterelnöki hivatal, a külügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium és az alijáért és integrációért felelős minisztérium közös küldöttségét küldik ki, hogy biztosítsák a Zsidó Ügynökség oroszországi tevékenységének folytatását” – áll a hivatal közleményében.

A ynet értesülése szerint a következő napokban izraeli delegáció indul Moszkvába, hogy megvitassa az orosz igazságügyi minisztérium követelését a Zsidó Ügynökség irodáinak bezárására vonatkozóan.

Vasárnap további ügynökségközi találkozóra kerül sor.

“Az oroszországi zsidó közösség mélyen kötődik Izraelhez. Jelentősége minden, az orosz vezetéssel folytatott diplomáciai megbeszélésen felmerül. Továbbra is diplomáciai csatornákon keresztül fogunk fellépni, hogy a Zsidó Ügynökség fontos tevékenysége ne szűnjön meg” – mondta Lapid.

A moszkvai bíróság közölte, hogy az előzetes meghallgatást július 28-ra tűzték ki. Az igazságügyi minisztérium érveinek részleteit nem fedte fel, csupán annyit mondott, hogy a Zsidó Ügynökség működésének megszüntetésére irányuló kérelem az orosz törvények állítólagos megsértésével függ össze.

A Haaretz című lap szerint az igazságügyi minisztériumnak az ügynökség moszkvai irodájához július 1-jén küldött levele szerint a szervezet megsértette az adattárolással és adatvédelemmel kapcsolatos törvényeket. A lap azonban hangsúlyozta, hogy a minisztérium akkoriban nem követelte kifejezetten az ügynökség működésének azonnali beszüntetését.

Július elején a Jerusalem Post saját forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy az orosz hatóságok felszólították a Zsidó Ügynökséget, hogy állítsa le minden tevékenységét.

A szervezet később cáfolta ezt az információt, az orosz külügyminisztérium pedig “provokációnak” nevezte a cikket, és ezt a nézetet osztotta az izraeli hatóságokkal.

Az 1929-ben alapított Jewish Agency először a zsidók palesztinai területekre, majd Izrael függetlenségének elnyerése után Izrael államba való visszatelepítésében segédkezett. Irodái és partnerei a honlapja szerint Moszkva, Szentpétervár, Szamara, Rosztov, Pjatigorszk, Jekatyerinburg, Irkutszk, Novoszibirszk és Habarovszk városokban működnek.

Mint a Haaretz az Alijáh és Integrációs Minisztérium belső adataira hivatkozva beszámol, az elmúlt hónapokban, amelyek egybeestek az ukrajnai orosz katonai offenzívával, jelentősen megnőtt az Oroszországból Izraelbe irányuló bevándorlás. Az év első hat hónapjában az Izraelbe áttelepült oroszok száma összesen 16 598 volt, ami több mint kétszerese a tavalyi év egészében az országba kivándoroltak számának. Ez közel 40%-kal meghaladja az idei év első felében Izraelbe költözött ukránok számát is.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...

Bloomberg: valószínűtlen, hogy a Nyugat növeli a fegyverszállításokat Ukrajnába

Nincs jele annak, hogy Kijev támogatói az Egyesült Államokban és az EU-ban fokoznák a fegyverszállításokat Ukrajnába válaszul a részleges oroszországi mozgósításra - jelentette a...