2022, augusztus 19.
36.3 C
Budapest
25.9 C
Moszkva

Moszkva rendszeres egyeztetést szorgalmaz Washingtonnal a rakétavédelmi rendszerről

RakétákMoszkva rendszeres egyeztetést szorgalmaz Washingtonnal az európai rakétavédelmi rendszerről – közölte hétfőn Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes. A katonai vezető elmondta, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter felhívta telefonon amerikai kollégáját, Chuck Hagelt, hogy gratuláljon kinevezéséhez. Sojgu a beszélgetés során hangsúlyozta: szükségesnek tartja az orosz-amerikai katonai párbeszéd felújítását a globális és regionális biztonsági kérdésekről, beleértve a rakétavédelmi rendszer problémáját is. Az orosz védelmi tárca vezetője kijelentette: “nem szabad fennakadásnak, különösen pedig káosznak kialakulnia a két nagy ország védelmi tárcái közötti dialógusában”. Az egyeztetéseket a védelmi miniszterek helyetteseinek szintjén bonyolíthatnák le. Sojgu arra is javaslatot tett Chuck Hagelnek, hogy az NATO-Oroszország Tanács májusi moszkvai ülésén külön tárgyaljanak. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója ugyancsak bejelentette, hogy április 15-én Moszkvába várják Tom Donilont. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával az európai rakétavédelmi rendszerről is tárgyalnak majd.

Moszkva tompított kezdeti bíráló hangnemén, amelyet Washington március közepén bejelentett döntése váltott ki.

Chuck Hagel akkor közölte, hogy felülvizsgálják a terveiket, és elhalasztják az európai rakétavédelmi rendszer megvalósításának végső szakaszára tervbe vett, korszerűsített SM3-as elfogó rakéták telepítését.

A Pentagon vezetője a döntést az Irán, s különösen az Észak-Korea részéről fenyegető rakétatámadás veszélyével indokolta, jelezvén: inkább az Egyesült Államok nyugati partvidékén hajtanak végre erősítést. Hozzátette, hogy nem Moszkvának tesznek engedményeket ezzel a lépéssel.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a Kommerszant című orosz napilapnak a közelmúltban kifejtette: Moszkvát nem nyugtatta meg az amerikai bejelentés.

Azzal indokolta az orosz aggodalmakat, hogy az újabb földi telepítésű elfogó rakéták elhelyezése Alaszkában és Kaliforniában az USA hadászati képességeinek jelentős növelését jelenti.

A magas rangú orosz diplomata hangsúlyozta, folytatják a párbeszédet, hogy jogi garanciákat kapjanak Washingtontól, miszerint a rakétavédelmi rendszer egyetlen eleme sem csökkenti az orosz hadászati nukleáris erők elrettentő képességét.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...