2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva

Moszkva rendszeres egyeztetést szorgalmaz Washingtonnal a rakétavédelmi rendszerről

RakétákMoszkva rendszeres egyeztetést szorgalmaz Washingtonnal az európai rakétavédelmi rendszerről – közölte hétfőn Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes. A katonai vezető elmondta, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter felhívta telefonon amerikai kollégáját, Chuck Hagelt, hogy gratuláljon kinevezéséhez. Sojgu a beszélgetés során hangsúlyozta: szükségesnek tartja az orosz-amerikai katonai párbeszéd felújítását a globális és regionális biztonsági kérdésekről, beleértve a rakétavédelmi rendszer problémáját is. Az orosz védelmi tárca vezetője kijelentette: “nem szabad fennakadásnak, különösen pedig káosznak kialakulnia a két nagy ország védelmi tárcái közötti dialógusában”. Az egyeztetéseket a védelmi miniszterek helyetteseinek szintjén bonyolíthatnák le. Sojgu arra is javaslatot tett Chuck Hagelnek, hogy az NATO-Oroszország Tanács májusi moszkvai ülésén külön tárgyaljanak. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója ugyancsak bejelentette, hogy április 15-én Moszkvába várják Tom Donilont. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával az európai rakétavédelmi rendszerről is tárgyalnak majd.

Moszkva tompított kezdeti bíráló hangnemén, amelyet Washington március közepén bejelentett döntése váltott ki.

Chuck Hagel akkor közölte, hogy felülvizsgálják a terveiket, és elhalasztják az európai rakétavédelmi rendszer megvalósításának végső szakaszára tervbe vett, korszerűsített SM3-as elfogó rakéták telepítését.

A Pentagon vezetője a döntést az Irán, s különösen az Észak-Korea részéről fenyegető rakétatámadás veszélyével indokolta, jelezvén: inkább az Egyesült Államok nyugati partvidékén hajtanak végre erősítést. Hozzátette, hogy nem Moszkvának tesznek engedményeket ezzel a lépéssel.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a Kommerszant című orosz napilapnak a közelmúltban kifejtette: Moszkvát nem nyugtatta meg az amerikai bejelentés.

Azzal indokolta az orosz aggodalmakat, hogy az újabb földi telepítésű elfogó rakéták elhelyezése Alaszkában és Kaliforniában az USA hadászati képességeinek jelentős növelését jelenti.

A magas rangú orosz diplomata hangsúlyozta, folytatják a párbeszédet, hogy jogi garanciákat kapjanak Washingtontól, miszerint a rakétavédelmi rendszer egyetlen eleme sem csökkenti az orosz hadászati nukleáris erők elrettentő képességét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó