2023, február 9.
-3.7 C
Budapest
-2.8 C
Moszkva

Moszkva reagált Zelenszkij tárgyalási felhívására

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök burkolt felhívása a közvetlen béketárgyalásokra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ellentmond Kijev azon döntésének, hogy befagyasztott minden tárgyalást Moszkvával – mutatott rá pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Az ukrán kormánynak viszont szokása, hogy egymásnak ellentmondó álláspontokat képvisel – tette hozzá.

Zelenszkij elmondta, hogy többször is tárgyalni akart Putyinnal mind azelőtt, mind azután, hogy Oroszország megtámadta országát. Az egyik legutóbbi ilyen jellegű megjegyzése a héten hangzott el a davosi Világgazdasági Fórumon egy videóhíváson keresztül.

Az ukrán elnök azt mondta, hogy Putyin az egyetlen orosz tisztviselő, akivel érdemes tárgyalni, az orosz kormány többi tagját pedig “senkiknek” minősítette.

Zelenszkij szerint Putyin maga is képzelődik, de “ha képes felismerni” azt, amit az ukrán vezető a valóságnak nevezett, “akkor valószínűleg megpróbálhatjuk a diplomáciai utat választani, hacsak nem túl késő”.

Amikor Peszkovot megkérték, hogy kommentálja a megjegyzéseket, azt mondta, Moszkva nem hiszi, hogy Kijev hajlandó tárgyalni a békéről.

“A tárgyalásokat az ukrán fél döntése után és az ukrán fél álláspontjának megfelelően fagyasztották be” – mondta.

“Az ukrán vezetés folyamatosan egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz, ami lehetetlenné teszi, hogy teljes mértékben megértsük szándékait, és azt, hogy kész-e józanul hozzáállni és elismerni a dolgok valós állását” – tette hozzá.

Zelenszkij és más ukrán tisztségviselők többször is azt hangoztatták, hogy erőik győzelmet aratnak az Oroszország elleni harcban, és a kérdés csak az, hogy mikor lesz Kijev győzelme, és milyen áron. Az ukrán elnök korábban azt mondta, hogy az Oroszországgal folytatott tárgyalások csak azután lehetségesek, hogy Ukrajna visszakapta az ellenőrzést minden olyan terület felett, amelyet a három hónapos orosz hadjárat során elvesztett. Kijev azt is szeretné, ha az ellenségeskedések befejezése után visszakapná a Krímet.

Az ukrán fél azonban ebben a hónapban több katonai vereséget is elszenvedett, és az elnöki hivatalnak gondot okoz az ennek következtében kialakult negatív hírek megfékezése. Például több száz ukrán katona Mariupolban történt megadását Kijev “evakuálásként” írta le, amelynek megszervezésében állítólag ukrán hírszerzők segítettek.

Ezen a héten orosz csapatok vették át az ellenőrzést Limanban, amely egy stratégiai fontosságú város a Donbasszban. Még Zelenszkij tanácsadói is elismerték, hogy a helyzet rosszul alakul Ukrajna számára.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...