2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Moszkva, Peking és Újdelhi kibővíti együttműködését a terrorizmus ellen

A terrorizmus, a szélsőségesség és a kábítószer-kereskedelem elleni fellépés, valamint a tömegpusztító, ezen belül a vegyi fegyverek terroristák kezébe kerülésének megakadályozásában történő együttműködés távlatairól tárgyalt hétfőn Moszkvában Oroszország, Kína és India külügyminisztere. Erről Szergej Lavrov, az orosz diplomáciai tárca vezetője számolt be a tárgyalások befejeződése után.

Vang Ji kínai külügyminiszter azt hangoztatta, hogy ha a három ország, amelynek külpolitikai megközelítései hasonlóak, “egységes hangon” szólal meg, akkor álláspontjukat meghallgatja a világ. Hangsúlyozta, hogy a regionális és nemzetközi változások szükségessé teszik a hármak közötti koordinációt és a gyakorlati együttműködés kiszélesítését. Vang egyúttal leszögezte, hogy a RIC-csoport (a betűszó Oroszország, India és Kína angol elnevezésének kezdőbetűiből áll össze) együttműködése nem irányul senki ellen, és hozzájárulhat a nemzetközi béke megerősödéséhez.

Szusma Szvarádzs indiai külügyminiszter kijelentette: a tanácskozás nyomán arra számít, hogy a három ország közös stratégiát dolgoz ki a nemzetközi terrorizmus elleni harcban, egyebek között az ENSZ keretei között. Elmondta, hogy orosz és kínai partnerével megvitatták a közel-keleti helyzetet, valamint hogy a három ország “elkötelezett a demokratikus és békepárti erők támogatása mellett a regionális stabilitás biztosítása érdekében”. A három külügyminiszter Szvarádzs szavai szerint egyetértett abban, hogy a nemzetközi közösségnek együtt kell működnie az afgán kormánnyal a béketörekvések folytatása és a terrorizmus elleni harc ügyében.

Az indiai diplomácia vezetője arra kérte orosz és kínai kollégáját, hogy támogassák az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjáról folytatott tárgyalásokat, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy India a testület állandó tagjává váljon. Kijelentette: Lavrov és Van beleegyezett, hogy elősegíti India tagságát a Sanghaji Együttműködési Szervezetben. A 2001-ben politikai, gazdasági és katonai együttműködés céljából létrejött csoportosulásnak jelenleg Kína és Oroszország mellett Kazahszán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán a tagja.

Szvarádzs megköszönte orosz és indiai kollégájának, hogy támogatják hazája soros elnökségét a brazil-orosz-indiai-kínai-dél-afrikai gazdasági csoportban (BRICS). Elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnököt India várja a BRICS októberi goai csúcstalálkozójára. Vang közölte, hogy a három külügyminiszter megállapodott a RIC csoporton belüli együttműködés jelenlegi dinamikájának fenntartásában és a sokoldalú együttműködés megerősítésében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...