2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva

Moszkva: orosz tanácsadók vettek részt a Palmürát felszabadító hadművelet előkészítésben

Orosz katonai tanácsadók vettek részt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által megszállt Palmürát felszabadító hadművelet kidolgozásában – jelentette ki csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar operatív főosztályának vezetője csütörtökön.

Rudszkoj tábornok szerint az Iszlám Állam a megerősített szíriai város környékén több mint 4 ezer harcost, legkevesebb 25 tankot és páncélozott harci járművet, több mint 20 hagyományos és rakétatüzérségi egységet, több mint 40 aknavetőt, mintegy 100 páncéltörő rendszert, több mint 50, nehézfegyverekkel felszerelt terepjárót, valamint tíznél több, robbanóanyaggal megrakott és öngyilkos támadásra kész gépkocsivezető által irányított teherautót vont össze.

Rudszkoj elmondta, hogy az orosz légierő által támogatott szíriai katonai és felkelő egységek támadása március 6-án kezdődött. Először elvágták a városhoz vezető útvonalakat; a hadművelet első két napja alatt az orosz harci repülők megsemmisítették az Iszlám Állam csaknem összes harcálláspontját. A szíriaiak március 23-án megkezdték a Palmüra környékét uraló magaslatok közvetlen ostromát, és 27-én reggelre ellenőrzésük alá vonták a várost.

A további ellenállás gócait két nap alatt elfojtották, a városból kitöréssel próbálkozó IÁ-fegyveresek csoportjait pedig orosz légicsapások semmisítették meg. A tábornok stratégiai jelentőségűnek nevezte Palmüra felszabadítását. Elmondta továbbá, hogy Homsz, Hama és Aleppó tartomány területének nagy részén megszűntek a harci cselekmények. Szavai szerint az ellenzéki csoportosulásokkal megkötött fegyverszünet lehetővé tette a szíriai kormánycsapatok számára, hogy erőiket az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front fegyvereseire összpontosítsák.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó