2023, április 2.
11.2 C
Budapest
6.5 C
Moszkva

Moszkva: nemzetközi jogsértés a seattle-i volt orosz főkonzuli rezidencia feltörése

A washingtoni orosz nagykövet szerint az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy hatósági emberei erőszakkal behatoltak a seattle-i volt orosz főkonzuli rezidenciára.

Anatolij Antonov, Oroszország Washingtonban működő diplomáciai képviseletének vezetője “barátságtalan, nem konstruktív és oroszellenes” lépésnek nevezte újságírók előtt helyi idő szerint szerdán, hogy az Egyesült Államok északnyugati nagyvárosában található, orosz tulajdonban lévő ingatlanba a kertkapu lakatjának lefűrészelésével és a bejárati ajtó feltörésével behatoltak amerikai hivatalos személyek.

A Szkripal-ügy miatt az amerikai kormány által bezáratott seattle-i orosz főkonzulátus alkalmazottjai kedden hagyták el a várost úgy, hogy a képviselet lezárt épületéről nem vonták le a zászlót. Az orosz sajtó felhívta a figyelmet arra, hogy a seattle-i képviselet munkatársainak egyike sem szerepelt azon 60 diplomata között, akiket Washington az angliai mérgezéses incidens miatt utasított ki.

Antonov kifogásolta, hogy az amerikai sajtó “megfellebbezhetetlenül” Oroszországot vádolja a Szkripal-ügy miatt, elhagyva immár azt a megfogalmazást is, hogy “nagy valószínűséggel” Moszkva áll a háttérben. A nagykövet kifejezte reményét, hogy a kétoldalú kapcsolatokban a józan ész kerekedik felül, s hogy azok vissza fognak térni a normális mederbe.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Facebook-bejegyzésében államilag elkövetett jogtalan vagyonfoglalásnak nevezte a Seattle-ben történteket.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt idén március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként az MI6 brit külső hírszerzés ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel Oroszországot gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.

Az ügy miatt 29 ország utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó